УПЦ МП будує нову церкву біля Луцька. Просять в людей гроші. Відео

УПЦ МП будує нову церкву біля Луцька. Просять в людей гроші. Відео

«У селі будується москаль», - таку фразу вже майже місяць кажуть один одному в Кульчині біля Луцька. Нещодавно тамтешній священник УПЦ МП заявив, що в селі буде новий храм московського патріархату. Гроші на його зведення батюшка збирає з людей.

Коли журналісти зацікавилися будівництвом, священник усе заперечив. Та й взагалі сказав, що його підставив інший, схожий на нього батюшка, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

У Кульчині неподалік Луцька зводять церкву Московського патріархату. Гроші на будівництво священник просить у людей.

У лютому 2019 священник УПЦ МП Олександр Шмигаль дійсно лишився без церкви. Більшість прихожан Свято-Георгіївського храму, в якому вінслужив 8 років, вирішили вийти з Московського патріархату. Так як батюшка рішення своєї пастви не підтримав, громада отримала нового священника з ПЦУ.

«Мене 11-го число в єпархії Православної Церкви України владика Михаїл митрополит Луцький Волинський дав мені указ на цю парафію. Я сюди приїхав 11-го числа, я знав, що тут буде, я був вже до цього готовий, що тут просто зараз московський патріархат не віддасть ключі. Це  стандартна їхня тема - забрати ключі, забрати начиння. Вкрасти забрати і сказати що цього не було», - розповів настоятель Свято-Георгіївського храму ПЦУ отець Роман Вонсіцький.

Зайти у церкву новостворена громада ПЦУ змогла - люди болгаркою зрізали замки. З того дня вже 5 років у Свято-Георгіївському храмі служать лише українською. Прихильники УПЦ МП в церкву ні ногою - разом з батюшкою Олександром Шмигалем моляться в старій сільській хатині.

«Там бабця померла, здається, і передала йому ту хатинку», - розповів отець Роман Вонсіцький.

Будинок невеликий - стоїть трохи далі центру села. За хатою пасуться кури і качки, людей в обідню пору тут немає. Про те, що це саме церковна хатина, говорить ікона. Священник Роман Вонсіцький зізнається, не раз пробував потрапити сюди на службу.

«Поговорити зі священником не раз ходив і ні разу не пустив. Вони не хочуть говорити, вони не хочуть аргументів, вони вже сталі в цьому. Ти для них просто розкольник і остання людина», - зазначив священник ПЦУ.

Ще напруженішою ситуація в селі стала, коли на початку лютого в інтернеті з'явилось відео - священник Олександр Шмигаль заявив, що в Кульчині невдовзі буде храм московського патріархату. Гроші на його будівництво він просить в людей.

«Скоро буде вже зведення даху покрівлі храму. Як ви бачите, вже до цього йде, а дах потребує великих коштів», - каже батюшка на відео.

У час, коли українці і навіть іноземці усіма силами донатять на потреби української армії, каже священник, збирати на будівництво храму та ще й московського патріархату - це абсурд.

Будівництво московської церкви огороджене височенним парканом. Крізь щілини видніється чимала споруда з цегли. Тут вже повністю звели стіни. Місцевий мешканець каже, що будівництво розпочали декілька місяців тому:

- А бачили що вони гроші на це збирають?

- Бачив. Я не думаю, що хтось дає.

У тому, що цю церкву будують не за донати людей, впевнений і отець Іван. Каже, прихильників УПЦ МП в селі не більше 10-ти сімей і ці люди далеко не бізнесмени.

«Будівництво довге, воно розтягнуте в роках, тому що люди жертвують від того як відкладають - від своїх зарплат, від пенсій, наприклад. А це будівництво не довге ні разу, це будівництво, яке вже проплачене», - каже отець Роман.

Про те, що будівництво проплачене наперед, на думку священника, говорить і те що зводять церкву не самі селяни, а наймані робітники.

«Щоб ви собі розуміли, там зі села ніхто не працює, там найняті бригади, крани, техніка, маніпулятори, все. Там з села ніхто не працює. Там суто як будівельна фірма заїхала і займається будівництвом», - стверджує він. 

За чиї гроші будують храм і хто дав на це дозвіл, журналісти запитали у священника УПЦ МП Олександра Шмигаля. І ця розмова, відверто кажучи, дуже дивує.

«Дивіться, я ніякої церкви не будую, це фейкова інформація, там люди просто строять хату. Того так все перекрутили, роблять фейки зараз, знаєте в інтернеті багато що пишуть, розказують», - каже священник УПЦ МП.

- Я бачила Вас на відео, де ви розказуєте про те, що будується храм.

- Ну дивіться, будується храм, грубо кажучи, людських душ. Мало лі, хто там що виставляє в інтернеті, розумієте?

- Так Ви ж говорили, що храм будується.

- Людина, схожа на мене, говорила. Розумієте, в інтернеті говорять, що хочеш. Того мало тому вірте. Ну я вам кажу як є - ніхто ніякої церкви в Кульчині не будує.

- Тобто на відео не ви?

- Ну схожий на мене батюшка.

- То ви чи не ви?

- Ні, це схожий на мене батюшка. Це в Інтернеті виставляють, що хочуть.

Чому ж священник УПЦ МП зараз дає задню і взагалі відхрещується від планів будувати церкву? Ймовірно через те, що земля за спиною Олександра Шмигаля, де зводиться новий храм, призначена лише для будівництва житлового будинку.

«По-перше, їм по документах ніхто церкву не зареєструє. Тому що храми мають зводитись на земельних ділянках, де цільове призначення має бути - під будівництво релігійних споруд. Їм ніхто ні дозволу не дасть на будівництво церкви, ніхто не зареєструє цієї церкви. Також зміни цільового призначення ніхто теж не зробить, тому що це все робиться через сесію», - каже староста села Кульчин Галина Матвіюк.

Заявивши на відео, що в Кульчині будують саме храм, за словами старости, священник не лише обурив селян, а й наклав на будівництво масу перевірок. Тому не дивно, що зараз хоче відхреститися від своїх слів, називаючи і відео, і священника на ньому фейком. Цілком ймовірно, що замість храму у Кульчині тепер таки змушені будуть звести будинок.

«Власник ділянки може будувати житловий будинок, можуть собі сказати, що їм подобається й будинок з куполами, якщо вони його з куполамибудуть робити. Хто його знає що там», - каже староста. 

Читайте також:

Можливо зацікавить

На Волині лише 72 церкви перейшли до ПЦУ: скільки ще належать до Московського патріархату

На Волині лише 72 церкви перейшли до ПЦУ: скільки ще належать до Московського патріархату

Поховання військового
фото

Храм не зміг вмістити всіх охочих попрощатися з Героєм: у Луцькій громаді попрощалися з Героєм Володимиром Бессоновим

Павло Лебідь

Суд вирішив зняти електронний браслет із скандальновідомого Паші «Мерседеса», що служив на Волині

Луцьк війна

У громаді дві втрати в один день: поблизу Луцька попрощаються з Героєм Володимиром Безсоновим

Світязь пляж

Скандал на Волині: пляж на Світязі відгородили парканом і ровами з водою

У Луцькій громаді ще 10 вулиць отримали нові назви: перелік

У Луцькій громаді ще 10 вулиць отримали нові назви: перелік

футбол побиття

Скандал на Волині: вболівальник під час матчу побив футболіста

Підозра у розкраданні коштів і зв'язок з колаборантами: тендер на будівництво реабілітаційного центру у Володимирі виграла скандальна фірма

Підозра у розкраданні коштів і зв'язок з колаборантами: тендер на будівництво реабілітаційного центру у Володимирі виграла скандальна фірма

Друга втрата в одній громаді: на війні загинув Герой з Волині Володимир Бессонов

Друга втрата в одній громаді: на війні загинув Герой з Волині Володимир Бессонов