«Усі сюди ходять і завжди знаходять»: як на Волині збирають пізні осінні гриби

«Усі сюди ходять і завжди знаходять»: як на Волині збирають пізні осінні гриби

На Волині триває сезон пізніх осінніх грибів. Місцеві мешканці у лісах знаходять зелениці та підзеленки, а подекуди трапляються й польські гриби.

Про пізній грибний сезон Суспільному розповіла жителька села Угриничі Любешівської громади Надія.

«Це у нас така посадка тут є. Усі сюди ходять і завжди знаходять, — розповідає Надія. — Ходимо, поки не випаде сніг і не закриє гриби. На білі вже холодно, вже не зустрічала їх».

«Усі сюди ходять і завжди знаходять»: як на Волині збирають пізні осінні гриби

У цьому ж лісі збирає гриби 56-річна Тетяна, жителька села Седлище Любешівської громади.

«Ох, як важко виривати! Але це дуже гарні гриби. Ми звемо їх кози, — говорить жінка. — Я не знаю, може, де в яких регіонах їх по другому звуть».

«Усі сюди ходять і завжди знаходять»: як на Волині збирають пізні осінні гриби

Грибарка Тетяна зізнається: ходитиме у ліс, поки у ньому будуть рости гриби.

«Треба походити, поки знайдеш. За годину, бо ж зараз, бачите, уже холодно. То й так ще добре, я не думала, що назбираю стільки грибів. Хочу ще тако пройтися, та йти додому вже, бо змерзла», — додає жінка.

«Усі сюди ходять і завжди знаходять»: як на Волині збирають пізні осінні гриби

Правила вживання грибів

За словами вчительки біології Людмили Ковальчук, гриби — це білковий продукт, який може швидко псуватися. Тому їх потрібно приготувати протягом доби після збору.

«Вони поглинають з навколишнього середовища отруйні речовини. Це може призвести до отруєння. Тому ми не збираємо грибів біля автомобільних шляхів і промислових підприємств», — зазначила Людмила Ковальчук.

«Усі сюди ходять і завжди знаходять»: як на Волині збирають пізні осінні гриби

Як не отруїтися грибами

З початку 2024 року на Волині зафіксовано два випадки отруєння грибами, обидва у Горохівському районі. Потерпілі — дорослі люди, яких після лікування вже виписали додому.

Їстівних грибів є понад 500 видів, а неїстівних – більше двох тисяч, каже завідувачка відділу обласного центру контролю і профілактики хвороб Валентина Довжик. З її слів, найчастіша причина отруєнь — люди плутають їстівні й неїстівні гриби.

«Найдієвіший спосіб профілактики отруєнь — це відмовитися від вживання дикорослих грибів. У нас люди поки не готові відмовитися. Продукт вважається важким. Його не рекомендовано вживати вагітним, людям похилого віку, які мають хронічні захворювання і дітям до 12 років», — розповідає Валентина Довжик.

«Усі сюди ходять і завжди знаходять»: як на Волині збирають пізні осінні гриби

Епідеміологиня не радить волинянам також не брати ті гриби, що викликають найменший сумнів.

Читайте також:

Можливо зацікавить