В серпні знову можуть вимикати світло: з'явився новий прогноз

відключення світла в Україні

Графіки відключення електроенергії в Україні можуть повернутися вже в серпні. Повернення спеки 30-40 градусів може спровокувати дефіцит в енергосистемі.

Про це розповіли експерти Володимир Омельченко та Олександр Харченко, пише РБК-Україна.

Наразі енергосистема України перебуває у крихкому балансі і частково залежить від погодних умов. Висока температура може посилити дефіцит електроенергії, як це сталося в липні.

Синоптики прогнозують повернення спеки вже наступного тижня. До середини серпня температура може досягти +40 градусів, а пік спеки триватиме до до 20 чисел місяця.

 Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко вважає, що у такому випадку графіки відключення світла можуть повернутися, але будуть значно м'якшими.

«Вони будуть набагато м'якшими, ніж у липні. Причому відчутно. Вони можуть повернутися на одну чергу. Але наголошую, за умови, що ми нічого більше не втратимо (через можливі нові удари по енергетиці)», - зазначив він.

Директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко також вважає, що ймовірність відключень за таких умов існує. Однак, за його словами, це не означає, що вони будуть обов’язковими.

«Оскільки очікується виведення з ремонту одного атомного блоку-«тисячника» і введення в ремонт іншого на 440 МВт. Тобто більш ніж на 500 МВт ми будемо в плюсі. Думаю, ризик відключень є, але мінімально - на одну дві черги. Сказати на 100% неможливо. Сподіватимемося, що цей період ми зможемо пройти без відключень», - розповів експерт.

Омельченко наголосив, що багато залежатиме від рівня імпорту електроенергії та від того, наскільки збільшиться внутрішнє споживання у спекотний період.

Читайте також:

Можливо зацікавить