В Україні почастішали незаконні затримання представниками ТЦК: що робити у цьому випадку

В Україні почастішали незаконні затримання представниками ТЦК: що робити у цьому випадку

В Україні продовжують фіксувати випадки, коли представники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) затримують чоловіків.

За словами адвокатів, співробітники ТЦК та СП не мають повноважень затримувати людей – навіть у разі, якщо військовозобов'язаний відмовляється від вручення повістки. Затримувати можуть лише співробітники Нацполіції для припинення правопорушення, - пише Obozrevatel.

Якщо вас намагаються затримати на вулиці силою, правозахисники рекомендують залучити до ситуації свідків або отримати фото/відео/аудіо фіксацію того, що відбувається. Це стане доказом можливого порушення законодавства.

Чи можуть працівники військкоматів затримувати чоловіків

Безпідставне затримання не може бути законним. При цьому співробітники ТЦК та СП взагалі не можуть проводити його – такі повноваження мають працівники поліції, а не військкоматів.

Юрист Дмитро Вінницький пояснював:відповідно до статей 263-264 КУпАП, до особи, яка вчинила злісну непокору законному розпорядженню або вимозі військовослужбовця, поліцейського, або яка образила поліцейського, а також при порушенні законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку й мобілізацію призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку може бути здійснено адміністративне затримання.

Його можуть здійснити копи: доставити до чергової частини органу поліції (не до ТЦК і СП), провести там особистий огляд та огляд речей.

«Продовжується таке затримання від трьох годин (для складання протоколу) до трьох діб (для встановлення особи й з'ясування обставин правопорушення)», – заявив юрист.

Правозахисник Павло Романюк зі свого боку зазначив: «Звичайне порушення правил військового обліку – наприклад, вперше особа відмовилася від повістки або взяла та підписала, і одразу не поїхала у військкомат – не означає примусовий привід у військкомат. Так, ТЦК уповноважений складати протоколи щодо порушення правил військового обліку, але він не уповноважений затримувати таку особу».

Адвокат Роман Симутін заявив, що поліція має право затримати вас для доставки у військкомат, якщо ви раніше отримали повістку й не з'явилися в ТЦК, а в Територіальному центрі комплектування вже сформували документи про порушення законодавства про військовий облік або мобілізацію (статті 210 та 210-1). КУоАП) і відправили вимогу до поліції затримати й доставити вас.

Тобто, за його словами, затримати можуть виключно за наявності матеріалів, які б підтверджували скоєння адмінправопорушення. При чому зазвичай такі матеріали знаходяться в дільничих, а поліцейські навряд чи можуть їх пред'явити.

Що робити, якщо вас незаконно затримують

Ситуацію варто знімати на телефон (краще, коли це зробить хтось поруч). Ви можете увімкнути диктофон, щоб не тримати смартфон на виду.

Затримувати без вимоги не мають права, просіть її пред’явлення. Якщо немає вимоги, зверніться до перехожих, повідомте про незаконне затримання.

Нагадайте про кримінальну відповідальність за перевищення службових повноважень (стаття 365 КК України).

Відмовляйтеся виконувати заздалегідь незаконне розпорядження, наприклад, пройти до автомобіля та проїхати у військкомат зі співробітниками ТЦК і СП.

Якщо вас усе ж таки затримали, обов'язково вимагайте складання протоколу затримання. Він знадобиться для оскарження.

За загальним правилом (стаття 263 КУпАП) адмінзатримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може тривати не більше трьох годин. У виняткових випадках у зв'язку з особливою необхідністю законами передбачено інші терміни, проте не більше 72 годин. Надалі законність такого заходу має бути перевірена судом.

Читайте також:

Можливо зацікавить

ухилянт покарання

Зловживає спритним та перебуває під наглядом лікаря-нарколога: волинянина засудили за ухилення від призову

Мобілізація в Україні триває: хто і де вручатиме повістки чоловікам з 18 травня

Мобілізація в Україні триває: хто і де вручатиме повістки чоловікам з 18 травня

Після уточнення даних військовозобов'язані повинні пройти військово-лікарську комісію

Після уточнення даних військовозобов'язані повинні пройти військово-лікарську комісію

Асоціація міжнародних автоперевізників, ТЦК, облава, водії

ТЦК знімають водіїв просто з рейсів: перевізники поскаржилися на «облаву»

Мобілізація з інвалідністю

Мобілізація людей з інвалідністю: кого можуть призвати в травні

Мобілізація по-новому: як та кого покарають, якщо не з'явився до ТЦК протягом 60 днів

Мобілізація по-новому: як та кого покарають, якщо не з'явився до ТЦК протягом 60 днів

Українських чоловіків все ж можуть повернути з-за кордону, нова заява Польщі

Українських чоловіків все ж можуть повернути з-за кордону: які умови називає Польща

Відстрочка від мобілізації

Правила нового законопроєкту: хто може отримати відстрочку від мобілізації у травні 2024

Мобілізація з 1 травня в Україні за новим законопроектом: хто має прийти в ТЦК

Мобілізація з 1 травня в Україні за новим законопроектом: хто має прийти в ТЦК