В Україні прогнозують здорожчання бензину до 55 гривень за літр

В Україні прогнозують здорожчання бензину до 55 гривень за літр

Через підвищення податків з 1 липня та зростання цін на світовому ринку літр бензину коштуватиме десь 55 грн, а дизпальне 53-54 грн за літр.

Про це в етері Еспресо розповів Сергій Куюн, директор консалтингової групи «А-95». 

«По-перше, драйвером зростання цін на пальне є підвищення податків, яке відбулося з липня цього року. Нагадаю, що податки повернулися до рівня 2021 року. По бензинах додаткове податкове навантаження становить 11 грн за літр, по дизпальному - 7, 5 грн, а скраплений газ до 3 грн. Липень ми пройшли  відносно спокійно, тобто ціни зросли на 4 грн за літр. Це відбулося завдяки запасу, який був створений у червні та травні деякими мережами АЗС», - пояснив директор консалтингової групи «А-95».

Сергій Куюн зауважив, що запаси продукту за старими цінами та податками вичерпуються, тому у серпні поновилося зростання цін через появу вже дорожчого пального.

«Ми купуємо імпортне пальне за світовими цінами, тому це ще один фактор, який робить ситуацію з цінами на пальне дуже напруженою. Зараз ми ще повністю не відіграли нове податкове навантаження, а додався сюрприз – зростання котирування на світовому ринку. Я думаю, що ціна на бензин буде десь 55 грн за літр та дизпальне 53-54 грн за літр. Це питання вже вирішене і станеться протягом тижня або 10 днів. А далі будемо дивитися: щось замортизує ринок за рахунок націнок, можливо, світовий ринок стабілізується. Однак цінова ситуація є досить напруженою і, на жаль, якихось запобіжників чи компенсаторів немає», - підсумував Куюн.

Читайте також: 

Можливо зацікавить