Українців чекає нове підвищення цін на пальне: коли і на скільки подорожчає бензин

Українців чекає нове підвищення цін на пальне: коли і на скільки подорожчає бензин

Незабаром українцям слів чекати на значне подорожчання пального. Очікується, що ціни піднімуться орієнтовно на 4 гривні. 

Про це пише Обозреватель

Запаси пального, купленого ще до підвищення ПДВ, вичерпались. АЗС будуть змушені переглянути вартість бензину. Тоді як одна частина експертів вказує на передчасне підвищення податків, інші обурюються маржою АЗС у розмірі близько 30%.

За час повномасштабної війни на кожному літрі великі трейдери почали заробляти приблизно вдвічі більше. Щоправда, також складніше стало домовитися про постачання пального до країни.

Ціни на бензин зростають і подорожчання втримати не вдасться

У середньому літр А-95 ще місяць тому (25 червня) коштував на Київщині 46 грн, йдеться у даних статистики ВсеАЗС. А літр дизпального – 48,45 грн. Зараз за такий самий об'єм А-95 доведеться заплатити вже 48,48 грн (+2,48 грн), а за дизпальне – 50,73 грн (+2,25 грн).

Подорожчання продовжиться. Причина – повернення з 1 липня повного розміру ПДВ (20%, до цього діяла пільгова ставка 7%). Упродовж кількох тижнів мережі АЗС вичерпували старі запаси, закуплені ще до подорожчання. А тепер змушені переглянути цінники.

Гендиректор однієї із мереж Леонід Косянчук розповідає: запаси вичерпалися і процес підвищення цін уже відбувається.

«Група «Приват» вже на 1 грн піднялася, до сьогодні трималися на старих запасах, перегляду маржі і завдяки системі лояльності, але з цим уже покінчено. Ніхто нікуди не подінеться, ціни підвищать. У нас 98% пального надходить імпортом, а податки сплачуються на кордоні», – пояснює Косянчук.

За прогнозами Косянчука, у найближчі один-два тижні вартість бензину збільшиться приблизно на 3-4 грн. В результаті вартість А-95 може сягнути близько 51,5-52,5 грн за літр. Розраховувати, що ціни знижуватимуться завдяки вигідній зовнішній кон'єктурі, вважає Косянчук, не варто.

З таким прогнозом погоджується і засновник Prime Group Дмитро Леушкін. «Звичайно, 60 гривень поки не буде, але 55 цілком таки вже відчувається... Червневе пальне, «доподаткове» вже закінчується, а ціноутворення липня просто в іншій площині, на кілька поверхів вище лежить», – упевнений Леушкін.

Він також запитує: чи не рано ухвалено рішення повернути оподаткування пального, яке діяло до початку повномасштабної війни. Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев раніше неодноразово заявляв, що рішення зменшити ПДВ було помилковим. Мовляв, це не вивело ринок із тіні, не привело до зниження цін і заробили лише трейдери.

Тепер трейдери, намагаючись зберегти свій заробіток, відобразять підвищений ПДВ у цінах на заправках. У результаті кожному українцю доведеться платити більше за бензин. Згодом зростуть ціни і на інші товари та послуги (оскільки витрати на логістику зміняться).

Кабмін може вплинути на ціни, але боїться дефіциту

Кабінет міністрів у травні минулого року скасував регулювання ринку пального. Тоді цей крок пояснювали необхідністю компенсувати можливий дефіцит. Мережам дозволили ввозити з мінімальними податками велику кількість пального та продавати її за тією ціною, яку вважають за ринкову.

Надія була на конкуренцію: мовляв, мережі боротимуться за клієнта і не дозволять підняти вартість бензину. В результаті, за оцінками аналітиків UPECO, націнка мережі зросла з близько 15% (до повномасштабної війни) до 30%. Тобто близько 15 грн із кожного літра заробляє АЗС. Імовірно, зберегти рівень цін (або щонайменше згладити подорожчання) можна було б за рахунок скорочення маржі. Але АЗС, зрозуміло, на це підуть в останню чергу.

Нині серед експертів можна почути два протилежних погляди. Одні вважають, що Кабміну настав час втрутитись у ситуацію на ринку, штучно обмежити націнку. Крім того, за синхронним зростанням цін також уважніше має слідкувати і Антимонопольний комітет.

Є й інша позиція. Мовляв, якщо держава знову візьметься регулювати ринок, це призведе до скорочення обсягів та дефіциту. Минулого року, коли Україна перестала безпосередньо закуповувати пальне у Білорусі та перейшла на європейський ринок, дефіцит практично відбувся. Для ринку уряд пішов на значні поступки.

Минулого року ціни на бензин в Україні зросли приблизно на 69%. Однозначно можна стверджувати: без надзвичайних непередбачених подій такий сценарій цього року вже неможливий. Водночас зросла і частка автомобільних перевезень у логістиці.

Разом із подорожчанням дизпального і бензину пропорційно зростають і ціни на перевезення. Водночас зріс і загальний рівень інфляції. У червні 2022-го, як йдеться в інфляційному звіті Нацбанку, рівень зростання цін сповільнився.

У липні, найімовірніше, на зростання цін вплине ситуація з подорожчанням бензину, що прискорить індекс зростання цін.

Читайте також: 

Можливо зацікавить