В Україні запустили Єдину державну електронну систему у сфері будівництва

В Україні запустили Єдину державну електронну систему у сфері будівництва

Українці інвестуватимуть у житло безпечно – запустили Єдину державну електронну систему у сфері будівництва. Він дозволяє реєструвати речові права на житло, яке тільки будують або будуватимуть. Тобто ще до здачі обєкта в експлуатацію. Цифровізація продовжує знищувати корупцію в будівельній сфері.

Про це у телеграмі повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Раніше процес купівлі нерухомості часто мав корупційні ризики. Адже із забудовниками укладався попередній договір купівлі-продажу або угода про наміри. Покупець погоджувався придбати майно, а продавець — продати житло. 

«Але такі угоди не давали права власності, вони були лише підготовкою до укладання основної угоди, яка підписується вже після здачі об’єкта в експлуатацію. Це дозволяло забудовникам «продавати» одне житло одразу кільком людям. Тепер схеми в минулому», - йдеться у дописі. 

Забудовники подаватимуть заяви про реєстрацію речових прав на об’єкти й передаватимуть ці права покупцям через Єдину державну електронну систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Всі дані зберігатимуться в цифрі, тому їх буде неможливо змінити або підробити.

Читайте також: 

Можливо зацікавить