Інспекторів визначатиме система: як планують мінімізувати корупційні ризики на будівництві

Інспекторів визначатиме система: як планують мінімізувати корупційні ризики на будівництві

Інспекція архітектури та містобудування України працює над вдосконаленням системи, аби зменшити кількість технічних відмов замовникам будівництва. А ще в тестовому режимі працює система розподілу виїзду інспекторів, щоб ніхто не зав наперед, хто приїде інспектувати об'єкт.

Про це розповів голова Державної інспекції архітектури та містобудування (Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ)  Олександр Новицький під час засідання Ради директорів Конфедерації будівельників України.

Зокрема, він зауважив, що вже 16 місяць повномасштабного вторгнення, а будівництво триває. Головними інспекторами ДІАМ за цей період опрацьовано близько 90 тисяч звернень замовників будівництва. Наразі інспекція працює над вдосконаленням системи, аби зменшити кількість технічних відмов. Близько 90% дозволів на будівництво зараз заходять без зауважень з боку ДІАМ.

«Ми працюємо над низкою проєктів, а деякі вже в процесі впровадження, - повідомив Олександр Новицький. - Є ініціатива, яка має назву Стандартизація відмов і вона вже працює в тестовому режимі. Що цікаво не тільки для ДІАМ, але й для органів місцевого самоврядування (місто Київ, Львів, Одеса тощо)».

Стандартизація відмов унеможливлює для інспектора, який ухвалює рішення щодо видачі дозволу, зокрема, вручну вбити підставу відмови. Були опрацьовані всі можливі підстави, що відповідають законодавству, і зроблений вичерпний перелік, який видає система.

«Наразі нам вкрай важливий фідбек від бізнесу чи стала система корисною та чи спростило це процес. Адже зміни, які ми робимо повинні бути ефективними та якісними», - зауважив голова ДІАМ.

Також наразі в ДІАМ йде робота над довідником, щоб зрозумілою, небюрократичною мовою описувати підстави відмов і що робити, аби їх усунути.

Наступним впровадженням, що стосується внутрішніх практик інспекції, попри позитивні відгуки, продовжується робота над цифровізацією процесів та усуненням всіх корупційних ризиків. Так, в ДІАМ в тестовому режимі запрацювало автоматичне визначення системою інспекторів, які будуть виїжджати на виїзні огляди. Таким чином ні інспектор, ні будь-хто інший не зможе вплинути на те, хто і на який об'єкт буде виходити.

Пан Олександр також акцентував, що наразі для отримання права на ведення господарської діяльності, тобто ліцензії на будівництво, необхідно подати єДекларацію через портал або додаток Дія. Цей процес держава зробила абсолютно безкоштовним.

 Окрім того, особлива увага в роботі ДІАМ сьогодні приділяється питанням інклюзивності. Це репутаційна та соціальна відповідальність для інспекції, тому жоден об'єкт не буде прийнятий в експлуатацію, якщо всі норми щодо доступності не будуть враховані. Як наголосив Голова ДІАМ, в інспекції неухильно стежитимуть за цим процесом (всіх пандусів, нахилів, дублюючих поручнів, наліпок тощо).

«Загалом ми сподіваємось, що в майбутньому всі дозвільні процеси будівництва будуть в смартфоні», - зазначив Олександр Новицький.

Читайте також: 

Можливо зацікавить