Вентиляція, телевізори та зручні лавки: що лучани хочуть бачити в укриттях ліцеїв міста

Вентиляція, телевізори та зручні лавки: що лучани хочуть бачити в укриттях ліцеїв міста

 Мешканці Луцької громади активно голосують за проєкти у межах конкурсу «Бюджет участі», серед яких не тільки закупівля дронів, приладів нічного бачення та протимінних чобіт, а й телевізорів та лав, аби облаштувати укриття у ліцеях. Що ще хочуть бачити лучани у бомбосховищах навчальних закладів та скільки грошей на це потрібно, дізнавалися журналісти ВСН.

Нагадаємо, Луцька міська рада повідомила, що відновлює конкурс «Бюджету участі» у 2023-му році, тож мешканці Луцької територіальної громади з 1 по 30 вересня подавали проєктні ідеї, спрямовані на підтримку сил безпеки й оборони України та цивільного населення в умовах воєнного стану.

Обсяг фінансування на реалізацію всіх проєктів-переможців цьогоріч склав 3,5 мільйона гривень, а максимальна вартість одного проєкту — 250 тисяч гривень.

Начальник департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар у коментарі ВСН зауважив, що керівники навчальних закладів беруть участь у конкурсі, аби покращити умови перебування дітей в укриттях.

«Один з основних акцентів цьогорічного «Бюджету участі» – це укриття та безпека освітнього середовища зокрема. Керівники закладів освіти приймали рішення на своїх педагогічних радах, на відповідних конференціях щодо участі у конкурсі, написали проєкти та хочуть покращити умови перебування дітей в укриттях. Керівники - молодці, що зголосилися на участь, ми обов'язково їх підтримаємо».

Проєкт з облаштування додаткового укриття в підвальному приміщенні Луцького ліцею № 22 запропонував Андрій Лящук, визначивши на це бюджет у сумі 247 тисяч 500 гривень. На фото, які опублікував Андрій Лящук, зображено приміщення, яке хочуть переробити. 

Вентиляція, телевізори та зручні лавки: що лучани хочуть бачити в укриттях ліцеїв містаВентиляція, телевізори та зручні лавки: що лучани хочуть бачити в укриттях ліцеїв містаВентиляція, телевізори та зручні лавки: що лучани хочуть бачити в укриттях ліцеїв містаВентиляція, телевізори та зручні лавки: що лучани хочуть бачити в укриттях ліцеїв містаВентиляція, телевізори та зручні лавки: що лучани хочуть бачити в укриттях ліцеїв міста
Приміщення, яке планують облаштувати як додаткове укриття у Луцькому ліцеї № 22

«На даний час площа існуючого укриття не у повній мірі задовільняє потреби у розміщенні одночасно усіх осіб, які перебувають в укритті. Для розширення та збільшення площі укриття у підвальному приміщенні закладу на даний час є площа, яку можна використати під укриття, але для цього потрібно зробити там косметичний ремонт з встановленням додаткових санвузлів, облаштування освітлення та місць для сидіння», - йдеться у описі проєкту Андрія Лящука.

Ще один проєкт з облаштування укриття, а саме - встановлення елементів вентиляційної системи в укритті Луцького ліцею №21, запропонувала Вікторія Гомонець. Авторка проєкту стверджує, що коли в укритті перебуває багато людей, повітря стає важким та задушливим. 

«Планується інсталювати рекуператори повітря промислової потужності як елементи вентиляційної системи в укритті Луцького ліцею №21 для покращення мікроклімату. Буде забезпечено чистим свіжим повітрям одночасно 1445 дітей ліцею в укритті під час повітряних тривог. У даний час вентиляція в укритті відсутня, коли перебуває багато людей - повітря важке, задушливе.

Зокрема, планується встановити 4 рекуператори повітря промислового призначення. Прилади будуть забезпечувати як приплив свіжого повітря (1100 м3), так і витяжку (1020 м3) одночасно. Потоки повітря не будуть поєднуватися: відпрацьоване повітря буде виводитися назовні, а свіже і трохи підігріте надходитиме усередину», - йдеться в описі проєкту Вікторії Гомонець.

Авторка передбачила, що на втілення проєкту необхідно витратити 250 тисяч гривень.

Вентиляція, телевізори та зручні лавки: що лучани хочуть бачити в укриттях ліцеїв міста

Укомплектування укриття у Луцькому ліцеї №26 - ще один проєкт, який планують впровадити в рамках «Бюджету участі». Авторка Наталія Савош пропонує закупити 25 дерев'яних лав, сукупною вартістю 100 тисяч гривень, та 5 телeвізорів SMART TV, вартістю 100 тисяч гривень (по 20 тисяч гривень кожен) для організації безперервного освітнього процесу.

«Оскільки перебування в укритті може бути тривалим, є потреба в придбанні зручних дерев'яних лав зі спинками. Ці місця для сидіння будуть зручними для учнів ліцею, особливо для наймолодших. Лави, встановлені біля осередків простору із SMART-телевізорами, тож учні матимуть доступ до якісного освітнього контенту, який стане дієвим інструментом для навчання та дослідження.

Панелі телевізорів використовуватимуться для демонстрації інтерактивних програм та пізнавальних фільмів, музичних пауз, хвилинок психологічного розвантаження, освітніх шоу, віртуальних екскурсій тощо», - йдеться в описі проєкту Наталії Савош.

Вентиляція, телевізори та зручні лавки: що лучани хочуть бачити в укриттях ліцеїв міста

Голосувати за втілення того чи іншого проєкту лучани можуть до 10 листопада. Визначення проєктів-переможців відбудеться з 11 по 15 листопада 2023 року, а реалізація проєктів – упродовж 2024 року.

Нагадаємо, наприкінці жовтня у Луцьку затопило укриття ліцею №4 імені Модеста Левицького.

Читайте також:

Можливо зацікавить

мертвий

Зник на початку січня: 21-річного лучанина знайшли мертвим у Стиру

Їхали з Рівненщини до Луцька: вагітна пацієнтка народила в автомобілі дорогою до пологового

Їхали з Рівненщини до Луцька: вагітна пацієнтка народила в автомобілі дорогою до пологового

Поховання військового
фото

Храм не зміг вмістити всіх охочих попрощатися з Героєм: у Луцькій громаді попрощалися з Героєм Володимиром Бессоновим

аварія

Розбита голова і обличчя: у Луцьку автівка збила чоловіка, - ЗМІ

волонтерство

У центрі Луцька 77-річний волонтер з Херсону збирає кошти на ЗСУ

На Великодні свята школярів у Луцьку переводять на дистанційне навчання

На Великодні свята школярів у Луцьку переводять на дистанційне навчання

рецепт паски

Класична паска: рецепт луцького шеф-кухаря

Тимощук УАФ
відео

«Став Толя «підкаблучником»: зрадник з Луцька Тимощук судиться з Українською асоціацією футболу

Поховання військових
відео
фото

Два прощання в один день: у Луцьку в останню дорогу провели полеглих воїнів - Євгенія Поліщука та Юрія Сілюка