Вимагала компенсації зарплати: на Волині вчителька, яка вдарила ученицю, намагалася поновитися на роботі через суд

Вимагала компенсації зарплати: на Волині вчителька, яка вдарила ученицю, намагалася поновитися на роботі через суд

Колишня вчителька Заболоттівської спеціальної школи Світлана Сливка, яка на уроці фізкультури завдала шкоди дев’ятикласниці, намагалася відновитися на посаді. У суді вона стверджувала, що її звільнення було неправомірним, і вимагала компенсації зарплати за період вимушеної відсутності.

Про це стало відомо з рішення Ратнівського районного суду від 1 жовтня 2024 року, пише Сила правди.

Інцидент із побиттям учениці в Заболоттівській спеціальній школі, де навчаються діти з особливими освітніми потребами, трапився 18 травня цього року. Учні 7 та 9-А класів зібралися на урок фізкультури в спортзалі. Щоправда, заняття не відбувалося, підлітки гралися самі, вчителька була в кабінеті. Раптом одна дівчина заплакала. Педагог на це відреагувала своєрідно. Як розповідали свідки під час засідання суду, жінка вибігла, облаяла школярку, вдарила її по губах, обличчі, почала знімати штани та майку. Дев’ятикласниця вирвалася і побігла в гуртожиток. Потім поїхала додому. Дитина сказала, що не буде більше вчитися в цій школі через вчинок вчительки фізкультури. 

Через тиждень цю ситуацію обговорили на комісії з розгляду випадків булінгу Заболоттівської спеціальної школи у складі керівників закладу, психолога та соціального педагога. Члени комісії вирішили, що така поведінка Світлани Сливки суперечать конституційним правам та свободам учнів й вирішили її звільнити. Наказ про звільнення виконувачка обов’язків директора школи Ольга Головій підписала 27 травня. 

 Про такий розвиток подій під час засідання суду розповідали як працівники школи, так і діти – свідки інциденту. 

«Свідок показала суду, що після події на уроці фізкультури учениця тиждень не відвідувала уроки та опісля повідомила, що вона та її брат і сестра більше не будуть навчатися в школі. При спілкуванні дитина розповіла про її конфлікт із Світланою Сливкою на уроці фізкультури 18.05.2024 року в спортзалі, що пізніше повторили інші діти, які повторили лайку вчителя», – йдеться у рішенні суду.

Вже у червні 2024-го Світлана Сливка звернулася до Ратнівського районного суду із позовом про поновлення її на посаді вчителя фізичної культури Заболоттівської спеціальної школи Волинської обласної ради та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Жінка заявила, що вважає звільнення незаконним та безпідставним, оскільки не вчиняла жодного аморального проступку та булінгу щодо учениці 9 класу. Один з її аргументів – відсутність протоколу та постанови про вчинення адміністративного правопорушення та притягнення до адміністративної відповідальності.

Крім того, позивачка стверджувала, що однією з типових ознак булінгу є систематичність діяння, а комісія з розгляду булінгу Заболотівської спецшколи, мовляв, винесла своє рішення лише на підставі заяви однієї дитини, в якій описується одиночний випадок насильства. А ще пані Сливка припускала, що слова постраждалої дівчини могли бути проявами тимчасового хворобливого розладу психічної діяльності.

Ці аргументи не переконали суддю Ольгу Фазан, й вона відмовила Світлані Сливці у задоволені позову. 

 «На думку суду, вчинений Світланою Сливкою по відношенню до учениці 9 класу Заболоттівської спеціальної школи проступок є аморальним та недопустимим, таким, який суперечить загальноприйнятим нормам і правилам, принижує честь та гідність дітей, порушує моральні устої суспільства, моральні цінності, які склалися в суспільстві», – зазначила суддя.

У рішенні суду також згадується, що стосовно події правоохоронці відкривали кримінальне провадження за статтею про побої і мордування (ч.1 ст.126 КК України). Проте мама дівчини забрала заяву із поліції і справу закрили.

Читайте також:

Можливо зацікавить