Віри, Надії, Любові та їх матері Софії: що не можна робити

Віри, Надії, Любові та їх матері Софії: що не можна робити

У неділю, 17 вересня, в православному календарі день пам’яті мучениці Софія і дочок її Віри, Надії і Любові.

Мучениці були ранньохристиянськими святими, які жили у Римі у II столітті. Вони відмовилися від язичництва і прославляли Ісуса Христа, за що зазнали жорстоких катувань і смерті. Їхні імена символізують чотири основні християнські чесноти: мудрість, віру, надію і любов.

Про це пише ТСН.

Цих мучениць називають чотирма духовними скринями, тому що вони зберегли в собі чистоту і красу душі, не зрадивши своєї віри в Бога навіть під загрозою смерті. Вони стали прикладом для всіх християн, які прагнуть досягти досконалості у чотирьох головних чеснотах: мудрості, вірі, надії і любові. Вони також нагадують нам про те, що Бог є джерелом усього добра і краси, і що ми повинні зберігати своє серце від усякого зла і гріха.

За легендою, Софія була родом із Мілана. Вона рано овдовіла, після чого перебралася до Риму. Своїх дочок Софія виховувала в Християнській вірі і навіть дала їм імена на честь головних християнських чеснот — Віра, Надія і Любов. У ті роки римська держава жорстоко переслідувала вірян у Христа. Маленьких дівчаток (старшої Вірі тоді було всього 12, а молодшій Любові лише 9) заарештували, піддали катуванням, а потім убили на очах їхньої матері. Сама Софія померла на наступний день біля могили своїх дочок1.

Прикмети 17 вересня

  • Журавлі ще не полетіли у вирій — на Покрову чекайте на морози.
  • Кішка вмивається — буде суха погода.
  • Ранок пасмурний — найближчими днями чекайте на теплу погоду.

Що не можна робити:

Цей день в народі вважався днем жінки, тому їм було заборонено важко працювати. Всю роботу по домі повинен був виконувати чоловік. Також заборонялося сваритися з жінками, лихословити чи ображати їх. День вважався несприятливим для романтичних зустрічей, сватання чи вінчання. Не можна було також займатися рукоділлям, тому що існував високий шанс поранити себе.

Що можна робити:

17 вересня було прийнято пригощати жінок солодощами, пирогами та іншими десертами. Вірили, що тоді в сім'ї буде мир та злагода. Молоді дівчата обов'язково молилися святим Вірі, Надії, Любові та Софії про зустріч з судженим та весілля. Жінки також зверталися до мучениць з молитвою про мир в сім'ї, здоров'я для дітей та зцілення від безпліддя.

Читайте також:

Можливо зацікавить