Волинь готується до одного з найскладніших опалювальних сезонів

Волинь готується до одного з найскладніших опалювальних сезонів

Станом на 1 вересня 2022 року підготовлено понад 80% котелень, теплових мереж та теплових пунктів, а також об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства. Нині в області роблять запаси твердого палива, аби мати альтернативу газу. 

Про це йшлося на засіданні постійної комісії Волиньради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та ЖКГ.  

Зі слів керівника профільного департаменту ОВА Андрія Пирога в області зробили необхідні запаси твердого палива: дров, тріски, торфу. 

На випадок надзвичайних ситуацій сформовані аварійні бригади. 

Тепловики працюють над тим, щоб зменшити використання природного газу: замінюють на котельнях пальникові пристрої, насосне обладнання, встановлюють у житлових будинках індивідуальних теплових пунктів (ІТП). 

Втім, однією з основних проблем залишаються борги за «комуналку».  

«Населення у березні-квітні сплачувало на рівні 40-50%, а у липні ситуація стабілізувалась і вже вийшли на понад 90 % оплати. Але ситуація з бюджетами досить складна. Не доплачують підприємствам теплопостачальникам і державний, і місцеві бюджети. На це варто звернути особливу увагу, адже борги напряму впливають на економічний та технічний стан господарств», - підкреслив він.

 Зі слів директорки департаменту соціального захисту населення ОВА Оксана Гобод повідомила, усі шість обласних комунальних інтернатів готові до початку опалювального сезону. П’ять із них можна гріти альтернативними види палива.

Відкритим залишається питання по Горохівському психоневрологічному пансіонату, адже там встановлено лише газові котли. Наразі в заклади купують генератори. 

Очільниця управління освіти і науки ОВА Людмила Плахотна повідомила, що в кожному освітньому закладі області обстежили усі об’єкти. З 495 котелень 372 твердопаливні, 104 газових, 10 комбінованих і 2 електричних.Тут теж подбали про достатні запаси твердого палива.  

«На сьогодні відкритим залишається питання заборгованості державних компенсацій витрат на комунальні послуги в тих закладах освіти, на базі яких проживали внутрішньо переміщені особи», - зауважила вона. 

Щодо медичної сфери, то заступник начальника управління охорони здоров’я ОВА Валерій Руцький зазначив, що близько 90% медичних закладів готові до нового опалювального сезону, майже у повному обсязі закуплено альтернативні види палива. 

Усі заклади охорони здоров’я забезпечені генераторами, у тому числі й кисневими.  

Єдиним проблемним питанням, яке на разі потребує першочергового вирішення, є відбудова димоходу у Ратнівській ЦРЛ, що був пошкоджений під час буревію, ПКД на ці роботи виготовлена, ціна питання понад 4 млн грн, його планують закрити коштом місцевого бюджету.

Як лучанам підготувати квартиру до «воєнного» опалювального сезону радимо почитати поради віж експерта. 

Можливо зацікавить