Як лучанам підготувати квартиру до «воєнного» опалювального сезону? ПОРАДИ ЕКСПЕРТА

Як лучанам підготувати квартиру до «воєнного» опалювального сезону? ПОРАДИ ЕКСПЕРТА

Цьогоріч в Україні прогнозують складний опалювальний сезон через військові дії та агресію Росії.

Як лучанам підготуватися до зими та що першочергово потрібно зробити у своїй квартирі, виданню ВСН роз'яснила багаторічна очільниця асоціації ОСББ «Лучани», керівниця наглядової ради «Фонду енергоефективності» та багаторічна експертка у сфері житлово-комунального господарства Юлія Сабатюк.

1. Вікна/двері

Для збереження тепла у квартирі першочергово потрібно утеплити вхідні двері, а також підготуватися до утеплення вікон, дверей балконів та лоджій. Допоможе навіть перевірене десятиліттями заклеювання шпарин вікон, через які виходить тепло, папером/скотчем/поролоном.

Також доволі ефективна заміна вікон та дверей у під'їздах, що дозволяє зберегти до 15% тепла. Але вікна потрібно встановлювати не звичайні пластикові вікна, а з коефіцієнтом 75% енергозбереження. 

Як лучанам підготувати квартиру до «воєнного» опалювального сезону? ПОРАДИ ЕКСПЕРТА

2. Підготовка електромережі

Готуючись до холодів, варто запросити електрика для перевірки електричної мережі у квартирі. За потреби – замінити старі «пробки» на автоматичні і перевірити усі з'єднання у розетках. Адже якщо люди почнуть масово використовувати електричні обігрівачі, під час критичного навантаження у квартирі можуть вникнути проблеми з електрикою.

Мешканці будинку повинні розуміти, що не варто одночасно вмикати багато приладів, які споживають велику кількість електроенергії, аби в один момент не залишитися взагалі без світла. 

«Рекомендую з 18-ої до 21-ої години взяти собі за правило обмежувати користування такими приладами», - зазначає Юлія Саботюк.

3. Утеплення фасадів

Загалом якісне утеплення фасаду дозволить на 35% зберегти тепло у будівлі.

Стосовно самостійного латкового утеплення фасадів мешканцями будинку, то, за словами Юлії Сабатюк, воно заборонене в Україні, а ті мешканці будинків, які роблять це, не розуміють його наслідків. Адже переважно це роблять тонким пінополістиролом або звичайним пінопластом з ринку, який далекий він затверджених норм.  

«Це провокує виникнення грибка, який потім заноситься у квартиру. І не виключено, що через деякий період це призведе до її руйнації. Люди переважно роблять це, бо складно домовитися з сусідами, аби утеплити всю фасадну стіну будинку», - пояснює експертка.

4. «Утеплення» гардеробу

Також варто підготувати теплі речі та одяг.

«Потрібно відвикати від того, що у квартирі можна ходити у футболках. Швидше за все, цьогоріч у квартирах взимку буде прохолодніше.

Ця порада буде корисною й у випадку екстренного відключення тепла та електрики через ймовірні бойові дії. Також потрібно передбачити ситуацію з додатковим місцем проживання. Наприклад, подумати про житло, де ви можете перечекати відключення теплопостачання у вашому будинку. Також варто розуміти, що хоч у багатоповерхівках є підготовлені підвали, але там не можна встановлювати буржуйки і розводити багаття, адже це дуже пожежонебезпечно», - наголошує Сабатюк.

5. Власна котельня

Ми також запитали в Юлії Сабатюк, чи є технічна можливість в багатоповерхівках встановлювати твердопаливні котли і обігрівати будинок за їхньою допомогою у разі відключення газу.

«При будівництві газової котельні для будинку потрібно провести повну реконструкцію окремого приміщення, що буде дуже  дорого», - впевнена експертка. 

Вона вважає за доцільніше вчитися економно використовувати існуючу систему опалення, аніж облаштовувати нову.

«Варто навчитися зберігати тепло від централізованого теплопостачання. Доцільніше проводити заощаджувальні заходи, аби тепло залишалося у квартирах, ніж займатися виробництвом нового. Інше питання, якою буде ціна на газ, і який він буде надалі», - каже експертка.

Загалом Юлія Сабатюк погоджується, що лучани повинні уже сьогодні думати про утеплення помешкання та максимально намагатися зберегти тепло в квартирах. Навіть якщо дії країни-агресора ніяк не вплинуть на нинішній опалювальний сезон, бути ощадливими до енергоносіїв та власного бюджету - ніколи не зайве.

Підготувала Юлія АНТОНЮК

Можливо зацікавить