Податкові перевірки повертаються: за що на Волині штрафуватимуть

Податкові перевірки повертаються: за що на Волині штрафуватимуть

У Головному управлінні ДПС у Волинській області розповіли про зміни, які чекають на приватних підприємців з 1 жовтня. Зокрема, повернення податкових перевірок та штрафи, які для деяких категорій бізнесів «поставили на паузу» рік тому. Журналісти ВСН з'ясували, кого саме це стосується та яка відповідальність загрожує за невиконання вимог законодавства.

З 1 жовтня в Україні повернули штрафи за торгівлю без касових апаратів. Йдеться про необхідність для підприємців застосовувати реєстратори розрахункових операцій (касові апарати) - скорочено РРО. 

Ця вимога діє незалежно від групи товарів та послуг, які реалізує підприємець. Начальник відділу фактичних перевірок ДПС у Волинській області Роман Денисюк повідомив, що штрафи за порушення цих вимог - немалі.

«Для приватних підприємців 2 та 3 групи, які реалізують товари чи послуги за готівку та не продають підакцизні товари, складно-побутові товари чи медичні товари, перший штраф становитиме 25% від вартості проданого товару та 50% вартості за наступні порушення. Якщо підприємець продає, наприклад, побутову техніку, ювелірні вироби, медичні препарати чи підакцизні товари, тоді за перше порушення його оштрафують на 100% вартості товарів, проданих з порушенням, та на 150% за повторне порушення», - пояснив він.

Податкові перевірки повертаються: за що на Волині штрафуватимутьПодаткові перевірки повертаються: за що на Волині штрафуватимуть

Єдина категорія платників податків, яка звільняються від обов’язкової реєстрації касового апарата і можуть здійснювати операції без фіскалізації, - перша. Роман Денисюк розповів, хто до неї належить.

«Це ті, хто реалізує товари з торгових лотків на території стаціонарних ринків або ж ті, хто надає побутові послуги в селах. До таких належать платники, які не користуються працею найманих осіб і їхній дохід протягом року не перевищує 167 мінімальних зарплат, а це близько 1 мільйона 118 тисяч гривень. Станом на сьогодні таких платників на території Волині є 6 595», - наголошує податківець.

Волинські податківці часто стикаються з тим, що підприємці, перебувають на обліку як платник єдиного податку першої групи, працюють не на зареєстрованих ринках, а в невстановлених місцях, наприклад, продають квіти при дорозі. Це також є порушенням закону, за яке штрафуватимуть. 

Роман Денисюк також пояснив, чи підпадають під цю норму інтернет-магазини, відслідкувати законність яких важко, адже більшість таких продавців не зареєстровані, як приватні підприємці.

«Податкова перевірка мусить мати законні підстави, наприклад, звернення покупця на гарячу лінію, що йому не видали фіскальний чек після здійснення покупки, а це є обов’язковою умовою. Тоді інспектори перевірять вказаний магазин», - наголосив він.

Тож якщо ви здійснили покупку в інтернет-магазині, а чек не отримали разом із своїм замовленням, звертайтеся на гарячу лінію та повідомляйте, адже це допоможе вивести економіку з тіні та збільшити надходження у бюджет. 

«За вісім місяців нинішнього року Головне управління ДПС у Волинській області забезпечило 10,7 мільярда гривень надходжень до бюджету. 6,2 мільярда надійшло до бюджету від сплати ЄСВ. А разом - це 16,9 мільярда. Якщо порівнювати з 2021 років, ця сума зросла до 40%», - зауважив Роман Денисюк.

Нагадаємо, з 1 січня платники податку 2 та 3 групи мали використовувати РРО у своїй діяльності, але через війну основну частину підприємців звільнили від штрафних санкцій за порушення у сфері використання касових апаратів.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить