Яблука добре збережуться до наступного врожаю: від чого це залежить

лежкість яблук, підживлення яблук

Важливим фактором, що визначає лежкість яблук, є їхній мінеральний склад, зокрема, вміст у тканинах кальцію. Тому в період вирощування, особливо в перші 5-7 тижнів росту, коли плоди набирають основну кількість кальцію, треба створювати умови, що забезпечують високий вміст цього елемента в ґрунті.

Про це пише видання «На пенсії»

Низький вміст кальцію зазвичай спостерігається в яблуках, вирощених на кислих, піщаних ґрунтах, з близьким заляганням галечників (пухкої крупноуламкової осадової породи, що складається переважно з гальки з домішкою піску, алевриту, глини) і ґрунтових вод, за тривалого дефіциту або надлишку вологи в ґрунті. Поглинанню корінням кальцію перешкоджає підвищена концентрація в ґрунтовому розчині катіонів калію, магнію, натрію, яка створюється внаслідок внесення завищених доз добрив.

У плодах, знятих з молодих дерев або тих, що зазнали омолоджувальної обрізки, кальцію міститься дуже мало, і саме тому вони відрізняються підвищеною сприйнятливістю до хвороб. Закладати на зберігання яблука з таких дерев недоцільно.

У разі, коли не вдається виростити яблука з достатнім вмістом кальцію, вдаються до передзбиральної або післязбиральної обробки їх водними розчинами харчового хлориду кальцію. Чотири-п’ять передзбиральних обробок (обприскувань) таким розчином у концентрації 0,5-0,7 відсотка з інтервалом 12-15 днів не лише підвищують кількість кальцію в плодах, а й сповільнюють їх дозрівання, подовжують передзбиральний період.

 Післязбиральну обробку бажано проводити в день знімання плодів або не пізніше ніж через 2 дні 2-, 4-відсотковим розчином харчового хлориду кальцію зануренням або зрошенням плодів. Післязбиральна обробка харчовим хлоридом кальцію дає змогу подовжити термін зберігання яблук до трьох місяців.

Читайте також: