Яблука гниють на гілках: як захистити сад від моніліозу та інших хвороб

Яблука гниють на гілках: як захистити сад від моніліозу та інших хвороб

Перші плоди яблук вже дозріли, але саме зараз дерева особливо вразливі до хвороб і нестачі корисних елементів - якщо вчасно не діяти, врожай може бути втрачений.

Як з цим боротися, пише ТСН.

Основна причина появи гниючих яблук на дереві — моніліоз. Це грибкове захворювання, яке швидко поширюється садом, спори вражають і плоди, і пагони, і листя різних культур.

Найчастіше захворювання виникає на дорослих деревах із згущеною кроною. Спори грибів потрапляють на плоди з поривами вітру або переносяться птахами і комахами-шкідниками.

Зазвичай, це відбувається в середині літа, саме в цей час можна виявити перші плоди, що гниють. Таку форму моніліозу називають плодовою гниллю.

Тепла і волога погода сприяє швидкому поширенню захворювання, і якщо вчасно не вжити заходів для протидії, значна частина врожаю буде втрачена.

Найчастіше плодова гниль вражає літні сорти яблук із тонкою шкіркою. Крім того, в зоні особливого ризику опиняються плоди з пошкодженою шкіркою. Це можуть бути різні, навіть мікроскопічні тріщини або проколи від шкідників, а також травматичні ушкодження від граду або гілок при сильному вітрі.

Профілактика моніліозу

Оси, листовійки і плодожерки, звичайно, не з’їдять всі яблука, а цього достатньо, щоб моніліоз вразив дерево. Тому серед профілактичних заходів важливо правильно доглядати за плодовим садом:

  • регулярне оглядання саду
  • своєчасне підживлення й поливи
  • боротьба з хворобами та шкідниками
  • застосування препаратів для підвищення імунітету
  • профілактичні обробки фунгіцидами та інсектицидами
  • грамотне формуюче обрізання, що не допускає згущення крони
  • утримання пристовбурних кіл у чистоті

Парша. Ще одна небезпечна грибкова інфекція, яка вражає плоди, листя, гілки та навіть квіти. На листках з’являються зелені плями, що з часом темнішають, а на яблуках сіро-коричневі плями з білою облямівкою. Уражені плоди часто тріскаються і опадають. Парша також проявляється під час зберігання яблук.

Хлороз. Це порушення живлення, викликане нестачею заліза або інших мікроелементів. Листя жовтіє, втрачає колір, а на плодах з’являються темні цятки. З часом ці плями збільшуються й уражають весь фрукт. Причиною є бідний ґрунт або неправильне внесення добрив.

Мухосид. Грибок, що проявляється у вигляді дрібних темних цяток на плодах, які не змиваються. Це не шкодить смаку, але псує вигляд яблук і унеможливлює тривале зберігання. Сприятливі умови для хвороби: волога, часті тумани, затяжна роса, загущені дерева або посадка в низинах.

Читайте також:

Можливо зацікавить