Як і де на Волині можна обміняти водійське посвідчення: покрокова інструкція

Як і де на Волині можна обміняти водійське посвідчення: покрокова інструкція

Перше водійське посвідчення видається на 2 роки, коли спливе цей термін, тоді його змінюють на нове, яке буде дійсним 30 років. Необхідно обмінювати посвідчення і в разі зміни персональних даних (прізвища, імені, по батькові). Також документ водія можна відновити або обміняти посвідчення старого зразка.

Журналісти ВСН поцікавилися у речниці регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Волинській області Юлії Матящук, коли замінювати водійське посвідчення, скільки це коштує, які документи потрібні.

Як і де на Волині можна обміняти водійське посвідчення: покрокова інструкція

– Як обміняти посвідчення водія, термін дії якого закінчився? Що для цього потрібно?

– Обміняти посвідчення водія, що видане вперше на 2 роки, можливо виключно після закінчення строку дії у будь-якому сервісному центрі МВС. На час дії воєнного стану такий документ є чинним навіть після протермінування, але лише на території України. 

Щоб обміняти тимчасове посвідчення водія, потрібно скористатися електронним записом, що є на сайті Головного сервісного центру МВС. На обрану вами дату з’явитися у сервісний центр МВС, взявши з собою документи, що посвідчують особу, ідентифікаційний код, посвідчення водія. Наразі при обміні медична довідка не подається.

– Скільки коштує обмін водійського посвідчення? Протягом якого часу виготовляють документ?

– Вартість обміну становить 572 грн. До речі, якщо точно знаєте, що не порушували протягом двох років ПДР, то можете змінити тимчасове посвідчення онлайн. Для замовлення послуги необхідно авторизуватися у «Кабінеті водія» або у застосунку «Дія», обрати послугу обміну посвідчення водія, вказати причину заміни документа, вибрати тип посвідчення – цифрове або пластик. Після цього вказати спосіб отримання – у будь-якому сервісному центрі МВС, у відділенні Укрпошти по Україні, або кур’єром на вказану адресу. До трьох робочих днів здійснюється розгляд заявки, окремо надаються логістичні послуги. Коли ж ви записалися на візит у сервісний центр МВС, то обмін посвідчення займе до години часу.

– Якщо протягом 2 років власник тимчасового водійського посвідчення вчинив порушення ПДР, то яким чином він може обміняти посвідчення?

– Коли особа впродовж цих двох років вчинила до двох правопорушень, то вона може замінити посвідчення водія. Якщо три і більше, в такому випадку потрібно складати теоретичний і практичний іспити. Можна звертатися до будь-якого сервісного центру МВС, незалежно від свого місця реєстрації. Однак потрібно пам'ятати, що лише у двох сервісних центрах МВС Волині ведеться екзаменаційна діяльність: у місті Ковель і в селі Струмівка Луцького району.

На сайті Головного сервісного центру МВС в розділі «Контакти» можна перевірити, де приймають теоретичний і практичні іспити, а також онлайн здійснити електронний запис. Можна взяти талончик й у терміналі, що знаходиться також в приміщеннях центру. Складання теоретичного іспиту можна спланувати на два тижні вперед, практичного – на три тижні. До речі, є можливість здавати практичний іспит і на транспортному засобі навчального закладу. При записі до сервісного центру МВС, коли берете талончик, обираєте, як вам буде зручніше.

– Коли не вдається з першого разу скласти іспити, через який період часу можна спробувати знову? Скільки це коштує?

– Теорію і практику можна здавати через 10 календарних днів необмежену кількість разів. В місяць на сайті сервісного центру МВС онлайн видають чотири талони, офлайн у терміналі – необмежену кількість талонів. Для того, щоб скласти теоретичний іспит, потрібно сплатити адмінпослугу в сумі 250 гривень, 420 гривень – за складання практичного іспиту.

Як і де на Волині можна обміняти водійське посвідчення: покрокова інструкція

– Коли потрібно обмінювати водійське посвідчення, якщо змінилися персональні дані?

– У разі зміни імені, прізвища чи по батькові водію обов'язково потрібно змінювати посвідчення, адже документи повинні бути у відповідності. Це треба зробити впродовж 10 днів з дня отримання нового паспорта. Для замовлення послуги необхідно звернутися до сервісного центру МВС та надати новий документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України чи спеціальний статус особи (паспорта) та документ, що підтверджує зміну особистих даних (наприклад, свідоцтво про реєстрацію шлюбу, тощо). Вартість заміни водійського посвідчення така сама, як і при обміні – 572 гривень. 

– Чи потрібно міняти посвідчення старого зразка?

– Не існує вимоги обмінювати старі посвідчення водія на нові. Дійсними вважаються всі раніше видані на території України посвідчення водія. Ми рекомендуємо обмінювати старі посвідчення водія, видані включно по 2012 рік, тому що вони не відображається ні в застосунку «Дія», ні в «Кабінеті водія». Якщо водійське посвідчення було видане після 2013 року, таку послугу можна замовити онлайн. Оскільки саме в цьому році в Україні з’явилися електронні бази даних й, відповідно, посвідчення буде відображатись в електронних реєстрах. Для тих, хто отримав водійське посвідчення до 2013 року, послуга доступна лише офлайн. 

До речі, на Волині обміняти посвідчення водія можна не лише у чотирьох сервісних центрах МВС, що знаходяться у Струмівці, Ковелі, Володимирі і Нововолинську, а й у ЦНАПах Ковеля, Луцька, Володимира та Нововолинська, чи в мобільному сервісному центрі МВС, що здійснює виїзди на запити від місцевих органів самоврядування.

Як і де на Волині можна обміняти водійське посвідчення: покрокова інструкціяЯк і де на Волині можна обміняти водійське посвідчення: покрокова інструкція

– Як відновити посвідчення водія в разі втрати документу?

– Зробити це можна трьома способами онлайн і офлайн: через «Кабінет водія», у застосунку «Дія», або у сервісному центрі МВС. Для відновлення посвідчення будь-яким способом потрібні паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, пояснення про обставини втрати посвідчення водія (якщо викрадене, потрібен документ із поліції), квитанція про оплату адміністративної послуги про відновлення посвідчення (становить 572 гривень). На час дії воєнного стану медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом не є обов’язковою.

При замовленні послуги обміну посвідчення водія онлайн, фото у новому документі залишається тим, що було на старому документі. При особистому зверненні водія сфотографують й на документі буде нове фото. До речі, під час відновлення водій отримує посвідчення із новим номером та серією.

Як і де на Волині можна обміняти водійське посвідчення: покрокова інструкція

Також хочу нагадати, що з 1 серпня у сервісних центрах МВС видають водійські посвідчення нового зразка, що має додаткові елементи захисту. У соцмережах зустрічаються фейкові ресурси з пропозиціями купівлі водійських документів. Тому ми вкотре наголошуємо ігнорувати такі пропозиції. Оскільки, для отримання посвідчення водія чи відкриття категорії у посвідченні – необхідно пройти Навчальний курс в акредитованому навчальному закладі (автошкола) і скласти іспити в сервісному центрі МВС.

Довідково: консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за номером телефону (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС у Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію черпайте на сайті

Читайте також:

Можливо зацікавить