Як організувати відпочинок під час канікул для дітей: дієві поради від волинської психологині

Як організувати відпочинок під час канікул для дітей: дієві поради від волинської психологині

У волинських школярів настали довгоочікувані літні канікули. Як же максимально продуктивно і цікаво провести ці місяці? Батьки постають перед задачею: розважити дитину і водночас зробити вільний час продуктивним, а це дуже важко, особливо, коли необхідно щодня працювати та займатися своїми справами. 

Як же правильно організувати літній відпочинок для дітей в непростих українських реаліях, щоб восени, з початком навчального року, вони йшли до школи сповнені мотивацією, журналісти ВСН поцікавилися у кризової психологині Лєни Шторм.  

«Питання про те, як організувати дитині літні канікули у такий спосіб, щоб вона не почувалася восени пригніченою, є особливо актуальним та своєчасним, з огляду на те, що минула лише половина червня. А значить – ще є достатньо часу для того, щоб зробити багато важливого. Проаналізуймо, чому дитина може почуватися пригніченою нині.

Ключова причина – війна. І тут різні діти перебувають у різних умовах. Чиїсь переживання зводяться до того, що повітряні тривоги забирають спокій, а сумні новини не дають у повній мірі відчути радість та безтурботність дитинства. Це вже саме по собі є тим фактором, який гнітить. Що ж тоді казати про дітей, котрі чекають з війни татусів чи мам, а дехто навіть втратив когось з батьків? З одного боку, це риторичні питання, з іншого – реальність, у якій ми живемо», - розповіла Лєна Шторм.

Отже, як правильно розпорядитися своїм літом, аби дитина йшла до школи сповнена енергії та з гарним настроєм? Ось кілька порад від Лєни Шторм:

  • По-перше, варто приділити увагу фізичному здоров’ю – пройти обстеження, полікувати хронічні захворювання чи проблеми. Не всі фактори, які впливають на стан, перебувають у площині психології. Я завжди кажу, що краще раз запломбувати хворий зуб, ніж тривалий час психологічно налаштовуватися на терпіння зубного болю. Ця метафора є актуальною до різних питань, котрі стосуються здоров’я.
  • По-друге, важливо впорядкувати режим дня дитини, якщо він не налагоджений. Літом усі хочуть розслабитися, тож варто розуміти, що режим – це не про «муштру», а про здоровий сон, своєчасне та повноцінне харчування, фізичну активність та перебування на свіжому повітрі упродовж достатньої кількості часу. Для тих дітей, які звикли більшість вільного часу проводити в гаджетах, це може бути випробуванням на початковому етапі, однак батькам важливо стимулювати, аби з віртуального світу дитина занурювалася у реальний.
  • По-третє, важливо додати в життя дитини якоїсь новизни. Це забезпечить приємні враження та створить спогади, котрі потім можна буде згадувати довгими холодними осінніми вечорами. Не у кожної родини є кошти на вартісний закордонний відпочинок. Однак поїхати з дітьми у тур вихідного дня чи просто на прогулянку до сусіднього обласного центру – під силу більшості.

«Не варто у спілкуванні з дитиною витісняти теми щодо тієї тривожної реальності, у якій ми живемо. Вони часто розуміють, відчувають та переживають значно більше, ніж ми можемо уявити. Тому слід подумати, як допомогти дитині сформувати віру в те, що вона впиває на процеси довкола, може бути корисною та робити свій внесок у майбутню Перемогу.

Гарний варіант – разом з дітьми періодично долучатися до плетіння маскувальних сіток у волонтерських центрах, або ж до інших соціально корисних ініціатив. Це формуватиме патріотизм та сприятиме здоровій емоційній залученості дитини в суспільно значимі сфери», - зазначила психологиня.

За словами Лєни Шторм, якщо в школі у дитини є хтось з однокласників, хто втратив тата чи маму на війні, варто спонукати дитину до емпатії та підтримки таких товаришів. Якщо ж йдеться про дитину, яка сама втратила когось з батьків, тут потрібна індивідуальна робота з фахівцем на предмет переживання горя і втрати.

«Тож, підводячи підсумок, варто сказати, що сьогоднішня реальність є дуже контрастною і стратегії реагування на неї залежать від багатьох змінних. Але якими б не були обставини, усі діти мають однакові базові психологічні потреби – у захисті, любові, прийнятті, підтримці та розвитку», - підсумувала психологиня.

Читайте також: 

 

Можливо зацікавить