Як правильно зберігати монети

Як правильно зберігати монети

Новачки-нумізмати помилково вважають, що, оскільки монети виготовлені з металів, їм нічого не станеться навіть через десятиліття. Проте навіть жирна шкіра може запустити процес окислення. Особливо якщо це стосується мідних або срібних грошей. Каталог античних монет інтернет-магазину «Монітекс» вражає: тут можна знайти вироби, яким понад тисячу років.

Помилки новачків при зберіганні колекцій

Колекціонування – процес, який не вибачає помилок. Краще вчитися на чужих помилках, а не втрачати цінність власної колекції через пошкодження екземплярів із необережності.

Перш за все, варто виключити контакт монет під час зберігання. Для виробництва грошей використовувалися різні метали та сплави:

  • мідь;
  • бронза;
  • латунь;
  • нікель;
  • алюміній;
  • срібло;
  • золото та інші.

Контакти різних металів призводять не тільки до виникнення подряпин через різницю у твердості. Наявність вологи в повітрі може запустити процес корозії. Через це зіпсується зовнішній вигляд експонатів та втратиться їхня цінність.

Краще за все монети зберігаються в спеціальних герметичних блістерах. До металу немає доступу повітря та вологи, тому навіть старі вироби мають ідеальний вигляд. Наявність такого захисного блістера додає вартості монеті.

Зберігання монет із різних металів

У колекції нумізмата частіше за все знаходяться вироби з міді (її сплавів), срібла, золота. Монети з міді та бронзи покриваються патиною та тьмяніють при потраплянні вологи. Монети необхідно брати до рук лише в рукавичках, періодично чистити колекцію.

Срібло потребує особливих умов зберігання. Адже при перепаді температури та високій волозі запускаються процеси корозії та метал тьмяніє. Спеціально для мідних монет існують захисні холдери, які унеможливлюють процеси корозії.

Золото відрізняється твердістю, тому менш вразливе до дії вологи. Проте золоті монети можна подряпати через неакуратне поводження. Спеціальні футляри та альбоми допомагають захистити колекцію. Предмети колекціонування та засоби для зберігання завжди можна знайти на сайті «Монітекс».