Яка буде пенсія у людей з мінімальною і високою зарплатою: як нараховують виплати

Яка буде пенсія у людей з мінімальною і високою зарплатою: як нараховують виплати

В українців з мінімальною зарплатою і великим трудовим стажем (мінімум 35 років) розмір пенсії становитиме 2349 грн, із середньою зарплатою – 4698 грн, а якщо зарплата втричі вища за середню – 14094 грн.

Про це повідомляє профільне видання «На пенсії»

За словами експертів, під час призначення пенсії важливий не тільки трудовий стаж, а й офіційна зарплата людини.

При цьому, згідно з останніми даними Пенсійного фонду, середня зарплата для розрахунку пенсії береться на рівні 13 423,28 грн.

Чиновники пояснюють, що розмір пенсії залежить від двох критеріїв – стаж офіційної роботи і особистий коефіцієнт, тобто наскільки офіційна зарплата людини була більше, дорівнювала або була менше середньої по країні. Формула розрахунку - пенсія дорівнює середній зарплаті на момент нарахування пенсії помножена на стаж і помножена на особистий коефіцієнт.

Розмір середньої заробітної плати. Тут береться показник середньої ЗП в Україні за три роки, які передували моменту призначенням пенсії (і з якої сплачено страхові внески).

Індивідуальний коефіцієнт зарплати - сума співвідношення зарплати в конкретному місяці до середньої зарплати по Україні. Він розраховується шляхом співвідношення суми одержуваної зарплати до розміру середньої зарплати за відповідний місяць. Сума коефіцієнтів заробітної плати ділиться на страховий стаж за місяць (і враховувалися для визначення коефіцієнта заробітної плати).

Коефіцієнт страхового стажу - кількість стажу роботи, помножене на величину оцінки одного року страхового стажу і поділено на дюжину. Тобто кількість років стажу необхідно помножити на 0,01.

Читайте також:

Можливо зацікавить