Яке обладнання використовувати для маркування овочів і фруктів

Яке обладнання використовувати для маркування овочів і фруктів

Друк на овочах і фруктах – специфічний процес, який передбачає виконання низки складних вимог. Для цієї мети зручно використовувати обладнання, представлене на сайті компанії Dominanta. Ці маркувальні машини легко інтегрувати у виробничий процес, вони невибагливі в обслуговуванні та потребують мінімальної участі оператора.

Ключові вимоги до маркування

На свіжих фруктах і овочах можна не вказувати термін придатності, адже ця продукція відноситься до монокомпонентної. Для такого товару немає потреби надавати інформацію про поживну цінність. Натомість виробник може вказати фізичний стан і назву, масу, кількість, країну, місце походження, сорт.

Для овочів і фруктів потрібно вказувати код PLU, за яким визначають спосіб вирощування продукту. Якщо у складі понад 0,9% генномодифікованих організмів, обов’язковою є наявність відмітки «з ГМО» (коли менше, потрібно вказати «без ГМО»). При цьому, інформація на етикетці має бути не тільки правдивою, а й зрозумілою, не вводити в оману.

У більшості випадків етикетку з маркуванням приклеюють безпосередньо на сам плід. Оскільки цей носій напряму контактує з продуктом харчування, до нього висувають низку вимог:

  • клейовий шар ー безпечний, без токсичних речовин. Найчастіше для овочів і фруктів використовують каучук;
  • тільки натуральні харчові барвники. Вони мають бути стійкими до негативних впливів, зокрема, підвищеної вологості;
  • несприятливість до ультрафіолету та температурних перепадів;
  • для фруктів і овочів, які швидко псуються, знадобляться максимально тонкі стікери. Бажано використовувати перфорований папір, який добре пропускає повітря, так продукт не зіпсується передчасно;
  • наклейки ー безпечні для довкілля. Важливо, щоб навіть після утилізації вони не виділяли в атмосферу токсичні речовини.

Для овочів і фруктів використовують етикетки, які легко відокремлюються під теплою водою. Продукти тривалого зберігання найчастіше маркують плівкою з ПВХ або поліпропілену, а ті, що швидко псуються ー носіями з металізованого чи крейдяного паперу.

Які наклейки підходять

За допомогою технологій флексографічного друку можна створювати індивідуальний дизайн для маркування. Найчастіше для овочів і фруктів беруть наклейку овальної або круглої форми невеликого розміру. Варто враховувати, що таку продукцію часто продають у спеціальних сітках, пакетах або коробках, їх також потрібно маркувати.

Також можуть використовувати так звані Wine Glass Label або «винні келихи». Їх виготовляють на фасувальних автоматах із вбудованими термопринтерами. Бірки автоматично зрізаються з рулонів, а потім фіксуються на пакуванні за допомогою металевих кліпс. На них також можна наносити необхідну споживачеві інформацію.

Переваги обладнання для маркування від компанії «Домінанта»

На сайті можна підібрати готові рішення для нанесення умовних знаків і символів не тільки на овочі та фрукти, а й інші види продуктів харчування, а також непродовольчі товари, пакування. Плюси обладнання наступні:

  • швидкий друк;
  • висока роздільна здатність;
  • можливість нанесення інформації на різні види тари чи пакування;
  • інтуїтивно просте управління;
  • зручне обслуговування.

У каталозі компанії «Домінанта» зручно вибрати обладнання для друку етикеток, що відповідатимуть усім вимогам законодавства. Це носії, які можна без страху клеїти на овочі та фрукти для донесення важливих відомостей до покупця.