Яке свято 13 березня: чим небезпечний сьогоднішній день

Яке свято 13 березня

13 березня віряни вшановують пам'ять перенесення мощей святителя Никифора. У народному календарі - Никифорів день. 

Зазвичай, у це народне свято настає довгоочікуване потепління і з'являються перші зелені рослини, - пише Уніан.

Разом із потеплінням приходять дощі та розливаються річки, а дороги вкриваються брудом та стають непрохідними. Через це дата здавна вважається невдалою для поїздок та подорожей.

Українці у свято 13 березня не їздили до сусідніх міст і далеко від будинку не від'їжджали, побоюючись, що вози загрузнуть у багнюці. Натомість ходили до найближчої водойми рибалити. День вважається дуже вдалим для риболовлі.

Попри потепління, до справжнього тепла було далеко. У будинках топили піч. До вогню цієї дати ставилися дуже шанобливо. Існувало повір'я, що вогонь може «розгніватися» за нешанобливу поведінку та спалити будинок.

Загалом народне свято 13 березня вважається одним із найнебезпечніших і найнещасливіших днів у році. Люди намагалися ніяк не ризикувати і не розпочинати нових справ.

13 березня - знак Зодіаку

Народжена 13 березня людина за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня за характером амбітні, творчі та енергійні. Вони чутливі та уразливі, не терплять агресії до себе. Намагаються уникати скандальних людей. У будинку створюють затишок і люблять балувати близьких. Їм судилося прожити довге життя.

Що не можна робити 13 березня

У цей день за повір'ями наших предків категорично не можна гасити вогонь водою, кидати в багаття волосся з гребеня і плювати в піч. У давні часи люди вірили, що це може розгнівати вогонь. Також біля печі не можна сваритися і голосно розмовляти біля печі.

Прикмети погоди 13 березня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо йде дощ, то літо буде дощовим.
  • Якщо розтанув весь сніг і лід, то більше снігопадів не буде.
  • Тепла і безвітряна ніч - до теплого березня.
  • Якщо на дахах багато бурульок в день Василя, то урожай в цьому році буде дуже хорошим.
  • Повноводдя в цей день віщує дощову весну.
  • Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Читайте також:

Можливо зацікавить