Йшов годувати курчат, а опинився на операційному столі: історія дідуся-рекордсмена з Луцького району

Йшов годувати курчат, а опинився на операційному столі: історія дідуся-рекордсмена з Луцького району

Шансу на життя майже не було, але Леонтій, мешканець Рожища Луцького району, сьогодні не вірить, що усе вже позаду.Ще 19 вересня його життя висіло на волосині.

79-річному чоловікові мусили терміново робити складну операцію на черевній аорті, яка є головною артерією організму, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

«Аневризма серед населення, особливо ті, які страждають гіпертонією, а ми розуміємо, що гіпертонією страждають люди старшого віку, тому я думаю, що пацієнтів після 60 років шанси мати аневризму зростають у геометичній прогресії.Тиск росте, аневризма розширяється, і за високого тиску стінка аорти починає розширятися і робиться аневризма.В кінці-кінці вона досягає такого розміру, коли вже вона не витримує того напору крові, який в ній є, і вона рветься.От даний пацієнт з розривом аневризму», - розповів завідувач відділення судинної хірургії Волинської обллікарні Сергій Пісачук.

Має тракторця, гектар землі, курей, курчат і навіть свиней. В свої майже 80 він живе повноцінним життям. Леонтій каже, за день до того, як потрапив у лікарню, ще їхав 200 кілометрів за кермом на весілля. І дивується, що все було нормально.

«Йшов курчатам їсти давати. Встав нормально, щось мені тут збоку заболіло. Я не пам'ятаю, як впав на землю, втратив свідомість. Потім я піднявся. Пшов до хати, і знову я відключився. Тут йшла моя дружина, бабуся. Вона так потихеньку-потихеньку за руки підняла, довела до хати і викликала швидку«, - розповідає дідусь..

Каже, навіть і не знав, що така недуга існує. Взагалі упродовж життя дуже мало хворів та майже не бував у лікарні.

Судина в чоловіка збільшилася майже до максимуму. Крім того, аневризма була ще у двох місцях, що теж зменшувало шанси пацієнта на життя, каже завідувач відділення судинної хірургії.

«От межі нормальної аорти, приблизно діаметром 2,5-2 см, і ось межі аневризми. І це ми бачимо тільки це місце, де біжить кров. Фактичні розміри даної аневризми видно дуже добре тут. Вони мають розмір приблизно 9 на 9 сантиметрів, з величезною гематомою по лівому франку за очеревиною, яка підтискала органи разом з ниркою. Захворювання грізне для пацієнта, тому що такі пацієнти помирають. Як правило, з сотні помруть 85-90 чоловік з таким захворюванням», - каже лікар.

Рекордсмен. Лікарі кажуть, за їхньої пам'яті, це найстарший чоловік, який вижив після такої операції.

Таке захворювання не дуже поширене, але трапляється. На Волині минулого року було семеро людей з таким діагнозом, а цьогоріч вже п'ятеро.

Операції на черевній аорті на Волині роблять тільки в обласній лікарні. Головне, тут підкреслюють медики, швидкість і оперативність. Адже така кровотеча за лічені хвилини може наробити біди.

Власне, так і спрацювали лікарі спочатку у Рожищі, коли оперативно перевезли пацієнта в обласний центр, а потім і у Волинській обласній лікарні.

Читайте також:

Можливо зацікавить