З чим пов'язана раптова активність Шойгу та поїздка Путіна в Мінськ: аналіз Інституту вивчення війни

З чим пов'язана раптова активність Шойгу та поїздка Путіна в Мінськ: аналіз Інституту вивчення війни

Запланована на 19 грудня зустріч двох диктаторів - Володимира Путіна та Олександра Лукашенка - ймовірно, є частиною зусиль Росії, спрямованих на підготовку ґрунту для нового етапу війни, разом із новим витком публічної активності Сергія Шойгу.

Про це у своєму зведенні за підсумками 18 грудня повідомляє Інститут вивчення війни, пише НВ.

Російське військове керівництво намагається виправити свій імідж та внутрішню громадську думку про провали армії Росії  в Україні. Так аналітики ISW коментують кадри «робочої поїздки» міністра оборони РФ Сергія Шойгу в Південний військовий округ, де він нібито проінспектував угруповання російських військ у зоні бойових дій на окупованих територіях України.

18 грудня російська пропаганда повідомила, що Шойгу вислухав доповіді командувачів та поспілкувався з військовослужбовцями, «звернувши особливу увагу на забезпечення військ, умови розміщення особового складу у польових умовах та на роботу медичних та тилових підрозділів».

Крім того, 17 грудня Міноборони Росії опублікувало кадри, де Шойгу присутній на зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним, начальником Генерального штабу Валерієм Герасимовим та командувачем Об'єднаного угрупування військ в Україні Сергієм Суровікіним. На зустрічі обговорювалися найближчі та середньострокові плани російських операцій в Україні.

«Візит Шойгу в Південний військовий округ - з акцентом на забезпечення та медичну допомогу — ймовірно, є частиною спроби показати, що військове керівництво Росії виправляє руйнівні провали російських збройних сил у тих сферах, які були предметом постійних гнівних коментарів з боку військових і протестних акцій військовослужбовців та їхніх сімей», — вважають аналітики ISW.

На їхню думку, подібна активність Шойгу дає змогу припустити, що Міноборони Росії намагається зміцнити свою репутацію як нібито ефективного військового органу на тлі постійної критики з боку провоєнної спільноти. Загалом же нещодавні спроби російських військових чиновників продемонструвати, що вони активно залучені до планування та контролю за військовими операціями - особливо за відсутності відчутних воєнних перемог в Україні - можуть свідчити про те, що Росія готується до нового наступу на Україну найближчими місяцями, вважають в Інституті.

Запланована на 19 грудня зустріч Путіна з Олександром Лукашенком, ймовірно, є частиною саме цих зусиль, спрямованих на демонстрацію активності та створення інформаційного ґрунту для нового етапу війни, вважають експерти ISW.

Можливо зацікавить

на щиті Волинь
відео

Назавжди молодий: на Волинь «на щиті» повернувся Герой Михайло Рудь

Поховання військового
фото

Поповнив лави Небесного Легіону: на Волині попрощалися з Героєм Леонідом Залевським

втрати війна

Навіки молодий: на Волині прощатимуться із Героєм Іваном Мельником

ухилянт покарання

Зловживає спритним та перебуває під наглядом лікаря-нарколога: волинянина засудили за ухилення від призову

поховання військового
фото

Зупинилося серце: на Волині прощались із Героєм Ігорем Стецюком

втрати

Друга втрата в громаді за тиждень: на Донеччині загинув Герой з Волині Руслан Сулім

На війні загинув Герой з Волині Олександр Муковський

На війні загинув Герой з Волині Олександр Муковський

поховання військового
фото

Тяжка хвороба обірвала життя: на Волині попрощались з Героєм Василем Майструком

війна на щиті

Життя обірвалося внаслідок поранення: на Волинь востаннє повернеться молодий Герой Михайло Рудь