«Загинув разом зі своїми трьома друзями з Волині»: командиру просять посмертно присвоїти звання Героя України

«Загинув разом зі своїми трьома друзями з Волині»: командиру просять посмертно присвоїти звання Героя України

На сайті Президента України зареєстрували петицію про присвоєння почесного звання Героя України (посмертно) військовослужбовцю Збройних Сил України Віктору Бурдаку з села Седлище Любешівської громади.

Петицію створила Ірина Загорська 29 січня. Для того, щоб її розглянули, потрібно зібрати 25 тисяч підписів.

Проголосувати можна за цим посиланням.  

«Прошу Вас про присвоєння найвищої державної нагороди «Герой України» відважному захиснику нашої держави, начальнику відділу держохорони Регіонального національного парку «Припʼять-Стохід», головному сержанту, командиру стрілецького відділення Віктору Івановичу Бурдаку, позивний «Єгер», - йдеться у тексті петиції.

Віктор Іванович Бурдак, позивний «Єгер» народився 29 січня 1967 року у селі Седлище на Любешівщині. Здобув освіту у зооветеринарному технікумі.

Він мав за плечима серйозний військовий досвід, пройшов гарячі точки в Афганістані. Отримав звання старшина та був нагороджений медаллю «За бойові заслуги», також мав нагороди «Учасник Афганської ваійни» та «За звитягу» від Української спілки ветерапнів Афганістану.З 2003 року працював у Регіональному національному парку «Припʼять-Стохід» інспектором парку. Після створення національного природного парку «Припʼять-Стохід» Віктор Іванович  був начальником відділу державної охорони ПЗФ.

У 2014 році, коли розпочались події на сході України і ворог посягнув на її незалежність, Віктор Бурдак добровольцем став на захист рідної землі. Він сказав: «Щоб не допустити російського агресора на Волинь, краще зупинити його подалі від домівки. І подумати не міг, що через 30 років знову візьму зброю до рук, але потрібно захищати Україну». Більше року Віктор Іванович брав участь в АТО на території Донецької та Луганської областей у складі 25-ї Дніпропетровської десантно-штурмової бригади. Під час служби був відзначений нагородами «Учасник АТО», «За участь в антитерористичній операції», «Ветеран війни»

24 лютого 2022 року мудрий і досвідчений воїн Віктор Бурдак знову добровольцем став на захист своєї землі. Він не міг вчинити інакше, бо вважав, що свій військовий досвід у боротьбі з ворогами мусить передати молодшим. Головного сержанта Віктора Бурдака призначили командиром третього відділення четвертого взводу роти охорони. На початку він ніс службу на території Любешівщини.

9 травня 2022 року Віктора Івановича разом з іншими воїнами Любешівщини відправили до м. Володимира на навчання, де він поповнив ряди 14-ої окремої механізованої бригади імені Романа Великого. Був призначений командиром стрілецького відділення.Після навчання його відділення відправили на схід. Спочатку під Бахмутом,а потім - на Харківський напрямок.

Бурдак Віктор Іванович загинув 10 вересня 2022 року в результаті ворожого обстрілу під час виконання бойового завдання на території невеликого села Мале Веселе Харківської області разом зі своїми трьома друзями з Любешівщини

Поховали захисника України Віктора Івановича Бурдака у рідному селі Седлище Камінь-Каширської громади 16 вересня 2022 року.

«Сміливий, мужній, відважний... Віктор Бурдак віддав найцінніше за Україну. Ми - його сімʼя, близькі, друзі, колеги з Національного природного парку «Припʼять-Стохід» просимо Вас, пане Президенте, присвоїти звання «Герой України» Віктору Івановичу Бурдаку», - написали у петиції.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Герой України

З пораненням пройшов під обстрілами кілька кілометрів: молодому захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

Герой України

Три дні не дожив до дня народження: бійцю волинської бригади просять присвоїти державну нагороду

2 роки вважався безвісти зниклим:  підтвердили загибель Героя з Волині Володимира Будька

2 роки вважався безвісти зниклим: підтвердили загибель Героя з Волині Володимира Будька

втрати

Перед останнім бойовим завданням сказав сину, що не повернеться: захиснику з Волині просять присвоїти держану нагороду

Герой України

Перед початком вторгнення повернувся до війська: Герой України з Волині отримав смертельні поранення під час обстрілу

У селі на Волині відкрили Алею пам'яті Героїв-земляків
фото

У селі на Волині відкрили Алею пам'яті Героїв-земляків

Авдіївка

Мали евакуювати росіяни, але натомість - розстріляли: захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

Під Роботиним отримав тяжке поранення: захисника з Волині нагородили відзнакою міністра оборони

Під Роботиним отримав тяжке поранення: захисника з Волині нагородили відзнакою міністра оборони

Раптово помер військовослужбовець з Волині Федір Левченко

Раптово помер військовослужбовець з Волині Федір Левченко