Залиті бетоном луцькі підземелля XVII століття: що відомо про забудовника

Залиті бетоном луцькі підземелля XVII століття: що відомо про забудовника

У самому серці Луцька, на вулиці Кафедральній, 13, яка розташована навпроти будинку Лесі Українки та поблизу знаменитих історичних об’єктів — костелу Святих Петра і Павла та замку Любарта, відбувається прикра подія, яка сколихнула громадськість. Йдеться про руйнування важливої історичної пам'ятки — підземелля XVII століття, що відігравало значну роль у житті міста і мало неабияку культурну цінність для сучасників.

Ці підземелля — не просто підземні ходи, а частина багатовікової історії Луцька. Вони належали до комплексу старовинних підземних споруд, що об'єднували численні культові та оборонні будівлі, серед яких і костел, і замок.

Нещодавно стало відомо, що одне з таких підземель, розташоване під будинком на вулиці Кафедральній, 13, було залито бетоном під час будівельних робіт. Це знищує важливий археологічний об'єкт, який міг би дати ще багато відкриттів про історію Луцька.

Що відомо про забудовника

Будівельні роботи на Кафедральній, 13 веде ТзОВ «МІСТОБУДКОНЦЕПТ» (МБК). У квітні цього року Луцька міська рада надала «МІСТОБУДКОНЦЕПТ» дві земельні ділянки у Старому місті: на вулиці Кафедральній, 13, та вулиці Драгоманова, 15. Будуватимуть там житлово-офісний комплекс. Зауважимо, що довкола забудови цих ділянок вже дуже багато років ведуться справжнісінькі баталії. Адже колись там знайшли історичні підземелля – місцеві підняли бунт, а будівництво зупинилось. Проте зараз його відновили, щоправда, вже із новим забудовником.  

За даними аналітичної системи YouControl, власником та кінцевим бенефіціаром фірми «МІСТОБУДКОНЦЕПТ»  є Олексій Юрійович Бортнік. Компанія зареєстрована у Камінь-Каширському районі, в селищі Маневичі на вулиці Хакімова, 15. Основний вид діяльності цього товариства – будівництво житлових і нежитлових будівель. Разом з тим у них є право виконувати й інші будівельні роботи, як-от: виробництво будівельних металевих конструкцій, знесення, електромонтажні роботи й таке інше. Загалом фірма широко спеціалізована у сфері будівництва, торгівлі та транспорту, бо ж може надавати аж 55 послуг.

Статутний капітал компанії – 100 тисяч гривень. Не дивлячись на широкий спектр послуг, сама фірма дуже молода, адже створили її близько пів року тому – 4 березня 2024 року.

Як писали ЗМІ, зокрема ІА «Конкурент», власник  «МІСТОБУДКОНЦЕПТ» Олексій Бортнік з 19 вересня 2023 року має зареєстрований ФОП. Основний вид діяльності – оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями та жирами. Серед додаткових видів діяльності – діяльність у сфері права. Місце реєстрації таке ж, як і у ТОВ «МІСТОБУДКОНЦЕПТ», – смт Маневичі, вулиця Хакімова, 15.

За даними сайту «Адвокати України», свідоцтво на право заняття адвокатською діяльністю пан Олексій отримав ще у квітні 2021 року. Місце реєстрації адвоката, місце реєстрації ФОПа та компанії «Містобуд» збігається – ті ж Маневичі й та ж Хакімова, 15. З відкритих джерел дізнаємось, що чоловік працює в адвокатському об'єднанні PRADO. Адвокати цього об'єднання були представниками однієї зі сторін у скандальній справі щодо оренди землі під Центральним ринком у Луцьку. Також пан Олексій отримував почесну нагороду від Волинської обласної ради за сумлінну працю та високий професіоналізм.

Зараз же Бортнік планує зводити житлово-офісні приміщення у самісінькому серці Луцька – Старому місті. Хоч до цього й займався адвокатською діяльністю, а його компанії – лише кілька місяців.

Залиті бетоном луцькі підземелля XVII століття: що відомо про забудовника
Олексій Бортнік

Довідково:

Понад 10 років тому землю на вулиці Кафедральній, 13, отримала Марія Поцілуй. Жінка здала її в суборенду для ТзОВ «Луцькміськбуд», яке заснував ексдепутат міської ради Тихін Павлюк. У 2012 році його підприємство уклало договір на проведення археологічних досліджень на цій території. Виявилось, що під землею знаходяться дворівневі підземелля XVII століття.

Ще тоді на цій землі в серці Старого міста планували зводити торгово-офісні приміщення. Орендар ділянки обіцяв звести будівлю, але підземелля зобов'язався лишити відкритими для людей. Проте з року в рік там нічого не будувалось. А підземелля якимсь чином оформили як об'єкт незавершеного будівництва. Довгий час підприємець нарікав на посадовців у стінах ради. Мовляв, вставляють палки в колеса, тому нічого зробити не може. Збудувати йому там нічого так і не вдалося, бо ж ті підземелля він продав вже новому орендарю ТОВ «МІСТОБУДКОНЦЕПТ».

Про факт продажу свідчить рішення міської ради, яким землю передали в оренду. У преамбулі йдеться, що однією з підстав зміни орендаря є зміна власника об'єкта незавершеного будівництва.

Директор департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Веніамін Туз під час розгляду питання щодо надання ділянок оренду на сесії Луцької міської ради повідомив, що перед початком будівництва проводитимуть археологічні дослідження.

«Ми розуміємо, що ці об'єкти знаходяться в історичному місці. Перед тим, як почати будувати, будуть проведені дуже клопіткі роботи з археологічних досліджень. Це буде цікаво не тільки для нас, а й для підприємця. Бо це може збагатити це місце цікавим історичним об'єктом. В намірах не тільки провести дослідження, а й потім запропонувати лучанам відвідувати ці місця», – казав Туз.

Ситуація з підземеллям XVII століття — лише один із прикладів, як важлива частина історії може бути втрачена через недостатню увагу і відсутність контролю з боку відповідальних органів.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить