Італійський архітектор презентував проєкт майбутнього Старого міста Луцька

Італійський архітектор презентував проєкт майбутнього Старого міста Луцька

У Луцькому національному технічному університеті відбулася лекція-презентація, під час якої Франческо Фреза показав та розповів, яким історичне серце міста бачать представники італійської студії міжнародної архітектури і міського дизайну Piuarch.

Під час заходу всесвітньо відомий архітектор показав, як варто змінити історичний ареал Луцька, щоб місто приваблювало ще більше туристів. 

Італійський архітектор презентував проєкт майбутнього Старого міста ЛуцькаІталійський архітектор презентував проєкт майбутнього Старого міста Луцька

Франческо Фреза і його команда пропонують зробити до Луцького замку вільний прохід із будь-яких напрямків. Також варто врахувати те, що костел Святих Апостолів Петра й Павла, який має багату історичну архітектуру, не повинні закривати вищі забудови. Детально архітектор зупинився на реконструкції Центрального ринку, як вона вплине на розвиток цієї частини Луцька. Він пригадав, як стартувала робота над проєктом, чому була призупинена і лише зараз завершена.

Італійський архітектор презентував проєкт майбутнього Старого міста ЛуцькаІталійський архітектор презентував проєкт майбутнього Старого міста Луцька

«Протягом останніх 15 років наша студія міжнародної архітектури і міського дизайну Piuarch реалізовує проєкти і в Україні. Ще у січні 2022 року до нас звернулися з проханням розробити концепцію осучаснення ринкової площі в Луцьку. Перед проєктуванням ми дослідили територію, вивчили історію локації і зрозуміли, що тут потрібно комплексно підходити і вдихнути нове життя в усе Старе місто», – розпочав презентацію проєкту Франческо Фреза.

За словами архітектора, сам ринок є лише невеликою частиною Старого міста, багатою на унікальну історичну архітектуру й зелені зони. Тому було вирішено надати цій території нового образу, підвищити її туристичну привабливість, створити тут нові робочі місця.

Отож, врахувавши сучасні тенденції урбаністики та архітектури, реконструкція Старого міста Луцька передбачає:

  • регенерацію застарілого та неформального ринку;
  • створення багатофункціонального комерційного та орієнтованого на сферу послуг хабу;
  • покращення соціального та економічного відродження району всього Старого міста;
  • створення нового сучасного ринку;
  • покращення сполучення між сучасним містом та Замковою площею, Замковою площею та Старим містом і Центральним парком;
  • створення доступної ландшафтної зони навколо Замку Любарта;
  • підкреслення видів на замок;
  • покращення паркінгової інфраструктури, перехоплювальні паркінги як брами до Старого міста.

Міський голова Ігор Поліщук подякував Франческо Фреза та архітектурній студії PIUARCH за пророблену роботу і пригадав, що майже 50 років тому архітектори, які займалися містобудуванням, розповіли про необхідність перенесення ринку й облаштування там належного вигляду площі. Свідченням цього є повідомлення, датоване 1976 р., що опублікували в одній із волинських газет.

Італійський архітектор презентував проєкт майбутнього Старого міста Луцька

«Тема перенесення ринку «Центральний» та перетворення території, розташованої перед замком, є надзвичайно актуальною. Тому це питання порушують протягом тривалого часу. Наше місто має надзвичайно великий потенціал і для того, щоб привабити туристів, лучан, створити нові робочі місця, естетично перетворити наше місто й вивести його на новий рівень», – розповів міський голова.

Ігор Поліщук зауважив, що нині лише на 10-20% використовується потенціал Старого міста. Це пов’язано з відсутністю цікавих об’єктів, достатньої кількості готелів, кафе, ресторанів, сувенірних крамничок. Ці заклади допомогли б вдихнути в нього нове життя і розвинути туристичний напрямок, що є одним зі стратегічних для розвитку Луцька, перетворення цієї площі буде відігравати в ньому важливу роль.

«Дуже часто до нас приїжджають гості з інших країн, з інших міст. Коли ми показуємо їм замок та піднімаємося на замкову вежу вони, дивлячись на ринок, запитують, що це таке, як він у такому вигляді може бути поруч з історичною перлиною, якою є Луцький замок. Тому я дуже радий, що інвестори залучили архітектурну студію Piuarch, яка тривалий час працювала над концепцією. Це дуже корисний європейський досвід, який зможемо використати під час ревіталізації територій, що мають важливе історико-архітектурне значення. 

Думаю, що будуть деякі дрібні доопрацювання, але щиро сподіваюся, що цю концепцію вдасться реалізувати і замість ринку, який сьогодні є соромом нашого міста, ми отримаємо чудовий історичний квартал, що приваблюватиме лучан, туристів, не викликатиме негативних емоцій у гостей нашого міста, сприятиме створенню нових робочих місць і стане поштовхом до розвитку Луцька», – підсумував Ігор Поліщук.

Довідково: лекція-презентація майбутньої реконструкції та розвитку Старого міста Луцька відбулася у рамках започаткованого діалогу Urban Talks 2.0, Відродження Старого міста, що вже давно об'єднує містян навколо ідей збереження та оновлення історичного серця міста.

Ця подія є продовженням серії міських зустрічей присвячених розвитку міських просторів, де головна увага зосереджена на збереженні культурної та архітектурної спадщини. Реконструкція Старого міста покликана зберегти його унікальність, одночасно інтегруючи сучасні рішення для створення зручного середовища для життя, роботи та туризму.

Читайте також:

Можливо зацікавить