У Луцьку презентували проєкт Стратегії розвитку громади: його основні цілі

У Луцьку презентували проєкт Стратегії розвитку громади: його основні цілі

У Луцьку відбулася презентація й обговорення проєкту Стратегії розвитку Луцької міської територіальної громади до 2030 року. Цей документ окреслює основні завдання та заходи, які хочуть реалізувати у громаді протягом наступних років. 

Під час презентації Стратегії, яка відбулася у середу, 3 липня, заступниця міського голови Ірина Чебелюк розповіла, що документ розробляли комітет зі стратегічного планування розвитку громади спільно з Офісом Ради Європи.

У Луцьку презентували проєкт Стратегії розвитку громади: його основні цілі

«Візія Луцької громади – сучасний екополіс, який молодь обирає для навчання, самореалізації та відкриття бізнесу, зростаючий економічний та культурний лідер північного заходу України. Ми мріємо, щоб наша громада була успішною, розвивалася, підвищувався рівень життя нашого населення, щоб змінювалася інфраструктура і заходили інвестиції», – зазначила Ірина Чебелюк.

У Луцьку презентували проєкт Стратегії розвитку громади: його основні цілі

Директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль розповів, що над проєктом Стратегії працювали близько року понад 3,5 тис. людей. Протягом останніх тижнів тривало його обговорення. 

«Всі зауваження та пропозиції від громадськості, що надходили на спеціально створені платформи, ми проаналізували і врахували», – додав Борис Смаль.

Загалом провели два види опитувань (взяли участь понад 3 тис. людей), репрезентативне соцопитування (близько 600 людей), 13 учасницьких тематичних заходів, особисті інтерв'ю із найбільш впливовими місцевими стейкхолдерами. Провели аналіз наявних статистичних та інших відкритих даних про стан розвитку громади. Для проведення SWOT-аналізу створили 10 галузевих тематичних груп із представників органів влади та громадськості. Також діяв стратегічний комітет у складі 18 осіб.

Як розповіли розробники Стратегії, широке залучення мешканців та представників суспільства дало змогу уникнути ризиків неврахування важливих аспектів чи потреб різних соціальних груп населення.

«Ми хотіли, щоб цей документ був учасницьким, бо він визначає майбутнє громади на кілька років. Тому провели 13 учасницьких заходів із жителями для обговорення їхнього бачення за різними напрямками життя громади. Це соціально-економічний документ, на базі якого громада буде розвиватися й отримувати інвестиції», – розповіла керівниця Проєкту Ради Європи Дарина Соколова.

У Луцьку презентували проєкт Стратегії розвитку громади: його основні цілі

Завдяки такій тривалій і ретельній роботі у проєкт Стратегії вдалося включити найбільш повні статистичні дані в сферах людського розвитку, економіки, житлово-комунального господарства, екології та безпеки Луцької громади. А також здійснити аналіз її сильних та слабких сторін.

Cтратегічна ціль І «Луцька молодіжна громада»:

  • розвиток та розширення економічної залученості університетського кластеру;
  • будівництво сучасних енергоефективних житлових комплексів, підвищення доступності житла та якості житлового забезпечення;
  • цифровізація міських сервісів;
  • створення в громаді просторів для якісного проведення часу жителями громади;
  • відкритість громади для підтримки та розвитку місцевого малого та середнього бізнесу, а також власної справи, яку відкриває в тому числі молодь та ВПО.

Cтратегічна ціль ІІ «Нова громада з історичним центром»:

  • підвищення рівня громадської активності мешканців старостинських округів та м. Луцьк;
  • комплексна модернізація та розвиток комунальної інфраструктури громади;
  • забезпечення доступу та надання сучасних послуг і сервісів у гуманітарній сфері, незалежно від місця проживання;
  • прозоре та зрозуміле комплексне просторове планування громади.

Стратегічна ціль ІІІ «Сучасний екополіс»:

  • вдосконалення та реалізація транспортної схеми громади;
  • забезпечення роздільного збору сміття та екологічного поводження із відходами;
  • впровадження енергозберігаючих технологій в комунальній інфраструктурі, переведення їх на використання енергії з відновлюваних джерел;
  • зменшення забруднення повітря, води та інших природних ресурсів на території громади.

Стратегічна ціль ІV «Громада — регіональний лідер»:

  • розвиток транспортного сполучення між Луцькою громадою та іншими громадами, областями, орієнтованого на ЄС;
  • представлення інтересів та об’єднання спільних потреб територіальних громад регіону на всеукраїнському та міжнародному рівнях;
  • розвиток Луцької громади, як туристично-історичного центру регіону, який постійно запрошує та залучає туристів, учасників заходів.

Стратегічна ціль V «Громада сучасності та інновацій»:

  • створення інноваційних, промислових екопарків та платформ для розміщення виробництв на території Луцької громади, орієнтованих на всеукраїнський та європейський ринки;
  • запуск кластерної моделі розвитку окремих галузей Луцької громади із залученням потенціалу наукових та навчальних закладів;
  • міжнародна співпраця для розбудови взаємодії в рамках транскордонного співробітництва та інтеграції України з ЄС.

Після презентації проєкту стратегії депутати висловили свої коментарі, зауваження, отримали відповіді на запитання. Документ рекомендували винести на розгляд сесії Луцької міської ради. До вересня розробники планують чітко прописати перелік заходів і як їх реалізовуватимуть у прописаній стратегії.

Читайте також:

Можливо зацікавить