Залужний прояснив всі питання щодо контрнаступу-2023

Залужний прояснив всі питання щодо контрнаступу-2023

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав інтерв'ю американській газеті The Washington Post. Він розповів про складнощі контрнаступу, заколот «вагнерівців» та загрозу ядерного удару.

Головні тези з цього матеріалу.

Про темпи контрнаступу

Залужний розповів журналістам, що його «бісять» коментарі західних офіційних осіб та аналітиків, що контрнаступ на півдні та сході йде повільніше, ніж очікувалося.

Головнокомандувач каже, що війська щодня просуваються, нехай подекуди усього на 500 м.

«Це не шоу, яке дивиться увесь світ і робить ставки чи щось подібне. Кожен день кожен метр дається кров’ю. Без повного забезпечення ці плани взагалі нездійсненні. Проте вони виконуються. Так, може не так швидко, якби хотілося учасникам шоу, спостерігачам, але це їхні проблеми», — заявив він.

Про комунікацію з Марком Міллі

Залужний зазначив, що глибоко захоплюється та вважає своїм другом голову Об'єднаного комітету начальників штабів США Марка Міллі і може під час багатогодинних телефонних розмов висловити йому свої занепокоєння.

«У нас є домовленість: 24/7 ми на зв'язку. Так, що іноді я можу зателефонувати і сказати: «Якщо я не отримаю 100 000 снарядів на тиждень, 1000 людей загине». Встаньте на моє місце. Але не Міллі вирішує, отримаємо ми літаки чи ні. Просто поки приймається це рішення, щодня гинуть багато людей — дуже багато. Лише тому, що рішення ще не прийнято», — розповів головнокомандувач ЗСУ.

Про танки Leopard та західну авіацію

Залужний визнав, що частину танків Leopard втрачено на полі бою. Але при цьому він додав, що «ми отримали «Леопарди» не для того, щоби на них їздили на парадах або з ними фотографувалися політики чи знаменитості».

«Вони (танки — ред.) прийшли сюди на війну. А «Леопард» на полі бою — це не «Леопард», а мішень», — наголосив Залужний.

Головнокомандувач підкреслив, що доктрина як і НАТО, так і рф, закликає до завоювання перевагу у повітрі перед початком великих наземних операцій. Однак українська авіація поступається російській, а західні союзники не поспішають передавати свої літаки.

«Кількість літаків, які чергують біля наших західних кордонів, вдвічі перевищує кількість російських літаків, які руйнують наші позиції. Чому ми не можемо взяти хоча б третину звідти і перекинути сюди? Ніхто не каже, що завтра ми повинні переозброїтися і отримати 120 літаків. Навіщо? Мені не потрібно 120 літаків. Достатньо дуже обмеженої кількості. Я не збираюсь погрожувати усьому світу», — сказав генерал.

При цьому він підкреслив, що без поставок західних літаків Україна не може протистояти російській авіації.

«Іншого шляху немає. Тому що ворог використовує авіацію іншого покоління. Це якби ми зараз пішли в наступ з луками і стрілами, і всі б сказали: «Ви здуріли?», — пояснив Залужний.

Про «вагнерівців»

Головнокомандувач ЗСУ заявив, що заколот Євгена Пригожина ніяк не вплинув на контрнаступ ЗСУ. Він пояснив, що «вагнерівці» покинули лінію фронту після захоплення Бахмута ще місяць тому. Тому на полі бою не відбулося помітних змін, коли почався їхній марш на Москву.

«Ми не відчули, що їх (росіян — ред.) захист десь послабшав», — наголосив Залужний.

Також він прокоментував перекидання частини найманців до Білорусі та загрозу їхнього нападу на Україну з півночі.

«У мене багато страхів, і «вагнерівці» одні з них. І вони не єдині. Якщо ми почнемо говорити про це зараз, у мене запаморочиться голова. Наше завдання — підготуватися до гіршого та найбільш вірогідного варіанту. І ми будемо намагатися мінімізувати наслідки того, що може бути», — розповів генерал.

Про загрозу ядерного удару

«Мене це (загроза теракту на ЗАЕС чи застосування ядерної зброї — ред.) не зупиняє. Ми робимо свою роботу. Усі ці сигнали чомусь приходять ззовні: «Бійтесь ядерного удару». Ну що, здаватися?», — сказав Залужний.

Читайте також: 

Можливо зацікавить