Збиратимуть до перших заморозків: як на Волині заробляють на гарбузах

Чи не в кожному селі на Волині нині вирощують гарбузи. Люди здають насіння перекупникам, аби хоч трохи заробити. Волинянка Марія Матвіюк у свої 68 років майже пів століття вирощує гарбузи. Останні роки - це чи не єдиний із заробітків у селі.
Жінка зізнається: лише на пенсію не може утримувати господарство, пише Суспільне.
Жінка тримає курей, свиней, і кіз, яких теж годує гарбузами.
«Маємо користь з зернят, і з самої м’якоті гарбузової — даємо для птиці, і для худоби. Пенсія маленька, а за все треба заплатити. Щоб з гарбуза мати користь, то треба своєчасно посадити, обробити, підживити. Ну, і зібрати вчасно. Це все – така робота, кропітка робота», — ділиться пенсіонерка.

Раніше господиня також вирощувала великі кормові гарбузи, але в останні роки віддає перевагу іншим сортам, з яких насіння можна здати перекупникам. Їх жінка саджає між рядками кукурудзи.

Врожай господиня збирає до перших заморозків.
«Гарбузу треба розрізати впоперек, не вздовж, а в поперек, — говорить Марія Матвіюк. — Тоді ніж не потрапить на камеру, там, де зернята прикріплені, і вони не поріжуться, і будуть ціленькі всі, і всі якісні. Це треба знати і треба так робити, щоб не пошкодити зернята».

Згодом насіння жінка сушить, спершу робить це на сонці, потім — у печі.
«Насіння має товарний вигляд мати, і бути якісним — тоді буде дорожче і буде якась більша копійка. Продаємо його на базарі. Також скуплюють перекупники, добре, що вони є. Різний рік буває, було так, що і до ста кілограмів здавала, — каже волинянка. — Торік продала 70 кілограмів по сто гривень і мала додаткові 7 тисяч».

Щосезону на столі також з'являється гарбузова каша. Її жінка варить з рисом чи пшоном, підсолоджує медом і частує онуків.
Читайте також:
- Волинянка відкрила міні-пекарню завдяки програмі «єРобота»
- У Луцьку виставили на продаж ресторан за пів мільйона євро
- Від фронту до кав’ярень: історія ветерана з Волині, який відкрив власний бізнес