Чисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіону

Чисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіону

У Луцьку обговорили, як розумно експлуатувати природні ресурси без шкоди для довкілля. Представники різних регіонів України рекламували власну продукцію для переробки відходів, а спеціалісти з провідних виробничих підприємств Волині мали нагоду налагодити з ними подальшу співпрацю.

Масштабний форум «Зелена трансформація регіону. Екологізація виробництва» вперше відбувся у Луцьку у п'ятницю, 28 липня. Метою заходу було обговорення шляхів збереження екології, енергоефективності, а також можливості використовувати власний регіональний потенціал в умовах війни для покращення стабільності роботи великих виробничих підприємств.

Петро Пилипюк, співвласник і генеральний директор компанії СП «Модерн-Експо», зауважив: його виробництво почало дбати про екологію одразу після початку діяльності, не чекаючи відповідних законів чи розпоряджень.

«Перемога залежить не тільки від наших воїнів, а і від економічного фронту, тобто, від нас. Ми повинні робити все, аби бізнес був ефективним, аби примножити робочі місця. А також, щоб наш регіон був зелений і процвітаючий. Всі 25 років діяльності СП «Модерн-Експо» ми сумлінно дбали про те, щоб викиди виробництва не загрожували екології міста, адже розуміємо: тут житимуть наші діти та внуки».

Чисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіонуЧисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіону

Важливим є те, що  24 липня цього року Президент України підписав  закон, який дає широкі можливості для впровадження зеленої трансформації в регіоні з використанням альтернативних джерел енергії. Тому  на форумі  обговорили принципи нових законодавчих ініціатив. 

Заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк наголосила: влада робить все, аби бізнес розвивася.

«Населення хоче отримувати ті ж послуги, які отримувало до війни. Завдання наших підприємств - зробити їх якісними та максимально екологічними. Ми дуже багато працюємо з міжнародними партнерами, які допомогають нам, але при умові нашого фідбеку. Ми прагнемо залучити багато закордонних інвестицій, міжнародних партнерів. Стосовно ж екологічної складової: ми дійсно хочемо залишити дітям і внукам чисту, родючу землю, і саме тому Луцьк уже 6 років реалізовує програму зі зменшення шкідливих викидів CO2 у повітря» - зауважила Ірина Чебелюк.

Чисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіонуЧисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіону

На форумі опрацювали питання можливостей використання сучасних технологій для енергоефективності, а також здійснення моніторингу цих процесів.

Володимир Кривович, виконавчий директор «Волинського обласного об'єднання роботодавців», розповів: захід організований федерацією роботодавців України за ініціативи «Луцькводоканалу» та Луцької міської ради з метою сприяння реалізації державної політики у сфері екологічної безпеки, зеленої енергетики, підвищення якості очищення стічних вод, поширення передового досвіду, удосконалення системи управління та регулювання в цій сфері.

«Коли ми говоримо, наприклад, про зелену енергетику, нам потрібно об'єднуватися. Особливо зараз, в умовах війни, коли ця сфера надзвичайно вразлива, варто реалізовувати свій потенціал: будувати сонячні батареї, сонячні станції тощо, аби мінімізувати можливі ризики внаслідок ракетних ударів та стабілізувати енергетику» - зауважив Володимир Кривович.

Чисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіонуЧисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіону

Власні інноваційні технологічні та екологічні проєкти, які впроваджуються і найближчим часом запрацюють в Луцькій територіальній громаді, презентував директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк.

«Проєкти дадуть можливість суттєво покращити екологічний стан громади, зменшити навантаження на енергетичну систему і розвивати інноваційні напрямки. Наприклад, на сьогодні ми виготовляємо 100 тонн на добу високоякісного органічного добрива. Ми єдині в Україні розробили технічні умови, щоб переробляти осад стічних вод у органічне добриво.

Ми співрацюємо з аграрним підприємством, яке повністю забирає у нас цю сировину та використовує для покращення показників вирощення сільськогосподарських культур. Результати використання нашого органічного добрива - вражаючі. Також нам вдалося запустити систему озонування повітря, таким чином, мінімізувати неприємні запахи і шкідливі викиди в повітря» - розповів директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк.

Після обговорення запланованих питань, представники СП «Модерн Експо» провели оглядову екскурсію підприємством, зокрема показали очисні споруди виробничих стоків. 

Чисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіонуЧисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіонуЧисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіонуЧисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіонуЧисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіонуЧисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіонуЧисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіонуЧисте довкілля для майбутніх поколінь: у Луцьку обговорили екологічну трансформацію регіону

Нагадаємо, у Європейській системі закупівель оголосили тендер з реконструкції очисних споруд Луцька. Це стало успішним результатом багаторічної і кропіткої роботи фахівців підприємства «Луцькводоканал» над залученням європейських інвестицій на капітальну реконструкцію очисних споруд в селі Липляни, яка забезпечить якісне і безперебійне очищення стічних вод приблизно на тридцять років, а також істотно поліпшить екологічну ситуацію в громаді, зокрема і стан вод басейну річки Стир.

Читайте також:

Можливо зацікавить