Немає як утримувати дітей: землевпорядник Підгайцівської ради, якого затримали на хабарі, хоче поновитися на посаді

Немає як утримувати дітей: землевпорядник Підгайцівської ради, якого затримали на хабарі, хоче поновитися на посаді

Землевпоряднику Підгайцівської громади Віталію Копюку, якого затримали під час отримання хабара та наразі судять, відмовили у поновленні на посаді у сільраді.

Таке рішення ухвалила суддя Оксана Данелюк у четвер, 12 жовтня, під час чергового засідання щодо розгляду справи Віталія Копюка про одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди. 

За даними слідства, посадовець вимагав та одержав від громадянина неправомірну вигоду в сумі 4400 доларів США за вплив на посадових осіб громади щодо прийняття рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки з земель для ведення особистого селянського господарства на землі комерційного призначення.

Адвокат підозрюваного Олексій Куденьчук вкотре клопотав про скасування рішення щодо відсторонення Віталія Копюка від виконання обов'язків начальника відділу земельних ресурсів й кадастру Підгайцівської сільської ради. Мотивував захисник це тим, що у підозрюваного на матеріальному утриманні двоє неповнолітніх дітей. 

«Вкотре просимо про скасування рішення щодо відсторонення від посади, адже у Віталія Копюка дружина і двоє дітей. Таке рішення суду негативно впливає на матеріальне становище у родині та можливість її утримувати», - зауважив Олексій Куденьчук.

Своєю чергою прокурор Тарас Гуцуляк висловив заперечення щодо такого клопотання, аргументуючи тим, що порушення закону, у якому підозрюють Віталія Копюка, було здійснено саме на займаній посаді.

«Я заперечую, адже саме на раніше займаній посаді підозрюваний вчинив дії, щодо яких справу зараз розглядає суд», - пояснив Тарас Гуцуляк. 

В результаті засідання суддя Луцького міськрайонного суду Оксана Данелюк клопотання адвоката відхилила.

Немає як утримувати дітей: землевпорядник Підгайцівської ради, якого затримали на хабарі, хоче поновитися на посаді
Прокурор Тарас Гуцуляк

У березні справу Віталія Копюка розглядали у Волинському апеляційному суді. Тоді обвинуваченого на час слідства суд залишив під домашнім арештом. Прокуратура подавала скаргу на таке рішення та вимагала взяти затриманого під варту, мотивуючи тим, що він може за цей час підробити чи спотворити документи, тиснути на свідків - працівників сільради та депутатів, яких поки не допитали, або ж підшукати підставних осіб, які будуть давати покази на його користь, проте суд відмовив.

Під час домашнього арешту Копюку було заборонено спілкуватися зі свідками та залишати своє помешкання, проте під час чергового судового засідання обвинувачений оскаржив арешт у чотирьох стінах, посилаючись на потребу працювати на городі, аби прогодувати сім’ю та забирати дітей зі школи під час повітряної тривоги. Тож суд послабив запобіжний захід, змінивши його із цілодобового домашнього арешту на домашній арешт у вечірню пору: із 22:00 до 6:00 години. 

Нагадаємо, 3 березня після чергової сесії Підгайцівської сільської ради правоохоронці затримали землевпорядника громади Віталія Копюка з отриманим хабарем. У нього знайшли мічені купюри - в автомобілі, де він отримував другу частину суми після того, як депутати прийняли на сесії відповідне рішення. А також частину мічених грошей, які він отримав як аванс, вилучили під час обшуку вдома. Загалом у чиновника знайшли близько мільйона гривень, які він заховав у своєму будинку.

Немає як утримувати дітей: землевпорядник Підгайцівської ради, якого затримали на хабарі, хоче поновитися на посадіНемає як утримувати дітей: землевпорядник Підгайцівської ради, якого затримали на хабарі, хоче поновитися на посаді

Віталію Копюку висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України - одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди. Такий злочин карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна.

Читайте також:

Можливо зацікавить