Оренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умови

Оренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умови

Ріелтори називають серпень «сезоном студентів», адже саме в цей період починаються пошуки житла для тих, хто приїхав вчитися до Луцька. Немісцевим першокурсникам особливо непросто зорієнтуватися: що, де і як.

Серед студентів, які навчаються у луцьких вишах, тих, хто приїхав з інших сіл і міст - багато. Перед ними постало традиційне питання: де жити? Якщо родичів чи друзів, які приймуть до себе, немає, то варіантів є два: гуртожиток або орендоване житло. Що у фаворі у волинських студентів та які зараз ціни на квартири дізнавалися журналісти ВСН.

Директорка студентського містечка ВНУ імені Лесі Українки Світлана Шевчук розповіла, що переважна більшість немісцевих студентів написали заяву про потребу у гуртожитку, менша ж частина обрали орендувати квартири.

«Минулоріч у гуртожитки ВНУ імені Лесі Українки поселили 650 першокурсників. Умови там хороші, ми постійно прагнемо їх покращувати. Основний критерій для студентів - це вартість, цьогоріч вона - 800 гривень на місяць», - пояснила вона.

Оренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умовиОренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умовиОренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умовиОренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умови
Гуртожиток № 3 ВНУ імені Лесі Українки

Майбутній першокурсник факультету філології ВНУ імені Лесі Українки Андрій розповів, що мріяв про студентське життя та проживання саме у гуртожитку, адже не раз чув веселі історії від свого старшого брата. 

«Я не уявляю, як можна не хотіти жити у гуртожитку, в цьому ж вся суть веселого студентського життя. В моїй групі є дівчата, що планують винаймати житло, мовляв, у гуртожитку несприятлива атмосфера для підготовки до пар, але я скажу одне - хто хоче вчитися, той буде», - каже він.

Першокурсники лише починають подавати заяви на поселення до гуртожитку, адже мають термін до вересня. Тим часом, спалахнув ажіотаж на пошук квартир у довготривалу оренду, - кажуть у місцевих агенціях нерухомості. І це виявляється, доволі непросто.

«Зараз почався так званий «сезон студентів». Вартість квартир, на яку вони розраховують, - 5 тисяч на місяць, а розташування - поблизу навчальних закладів. До прикладу, біля ВНУ варіантів за таку ціну немає, тож підшукати їм щось важко. Якщо ж студенти з метою економії розглядають великі квартири та планують жити компаніями, то власники відмовляють, бо не хочуть у своїй квартирі робити гуртожиток», - розповіли у агентстві нерухомості Луцька «ВМБ нерухомість».

Свої корективи на формування вартості житла внесла війна. Не секрет, що власники квартир підняли ціну на оренду, адже почався попит серед внутрішньо переміщених осіб. Що стосується однієї з найпопулярніших серед студентів онлайн платформи для пошуку житла OLX, то оголошень про оренду квартир багато, а ціни різні. Все залежить від району та зручностей, хоча деякі пропозиції відверто обурюють співвідношенням умов та вартості. До прикладу, за оренду однокімнатної квартири без ремонту на вулиці Богдана Хмельницького власники просять 9 тисяч на місяць.

Оренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умовиОренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умови

Середня вартість місячної оренди однокімнатної квартири з хорошими умовами у центрі міста складає 10 тисяч гривень. У новобудовах 55 мікрорайону (євроремонт та нові меблі) - 10-12 тисяч гривень. В старіших будинках та на околицях міста житло дешевше - в середньому 6 тисяч гривень, проте в таких квартирах здебільшого централізоване опалення, що означає високу вартість комунальних послуг, особливо взимку, - до 4 тисяч гривень.

Оренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умовиОренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умовиОренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умовиОренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умовиОренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умовиОренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умови

Майбутні першокурсники скаржаться, що більшість власників квартир категорично проти поселення саме студентів. 

«Ми з подругою точно знали, що будемо вчитися у Луцьку і пошуки житла почали ще у травні. До сьогодні ми не можемо нічого знайти, або ціна захмарна, або умови жахливі. Якщо ж нас все влаштовує - то власники не хочуть поселяти студентів, мовляв, будемо влаштовувати гулянки. Також відмовляють, якщо є домашні тварини», - розповідає майбутня першокурсниця факультету міжнародних відносин ВНУ імені Лесі Українки Анна.

Також популярним та економним серед студентів вважається варіант «підселення», тобто оренда окремої кімнати чи спального місця у ній, та проживання разом із власниками. Ціна кімнати в середньому 2 тисячі гривень. Комунальні платежі - за домовленістю.

Оренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умовиОренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умовиОренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умовиОренда житла для студентів у Луцьку: ціни, умови

Читайте також:

 

Можливо зацікавить

Тимощук

«Він був лідером і легендою нашої збірної»: відомий тренер розповів, чи пробачать українці зрадника з Луцька Тимощука

на щиті Луцьк

«Повертаємось з родинних свят у страшну реальність»: до Луцька востаннє повернуться полеглі Герої

Великдень Луцьк
відео
фото

У центрі Луцька - концерт до Великодня

полуниця Луцьк

Перша літня ягода в Луцьку: чи можна вже купувати полуницю

Шахтар Дніпро-1 Рубчинський

Лідер команди: чинний чемпіон України цікавиться молодим футболістом з Луцька

У Свято-Троїцькому кафедральному соборі Луцька відбулося богослужіння на Великдень. Фото
фото

У Свято-Троїцькому кафедральному соборі Луцька відбулося богослужіння на Великдень. Фото

Головою розбив скло автомобіля: у Луцьку водій зʼїхав з дороги та зіткнувся з деревом
відео

Головою розбив скло автомобіля: у Луцьку водій зʼїхав з дороги та зіткнувся з деревом

Помер від важких поранень: у Луцьку провели в останню дорогу 52-річного Героя Богдана Гладуна
фото

Помер від важких поранень: у Луцьку провели в останню дорогу 52-річного Героя Богдана Гладуна

«Не відвертай обличчя. Я не чудовисько!»: чоловік вийшов у центр Луцька з плакатом
відео
історії війни

«Не відвертай обличчя. Я не чудовисько!»: чоловік вийшов у центр Луцька з плакатом