Беруть на ліки та на олію: волинянин 15 років вирощує гарбузи без хімії
Житель села Майдан Голобської громади Ковельського району Олександр Шевчук вирощує гарбузи вже 15 років.
Нині триває збір урожаю. Як розповів Олександр Шевчук Суспільному, допомагають йому у цій справі дружина та донька.
Гарбузи для корму свійським тваринам в селі Майдан вирощують чи не в кожному дворі, а от в сім'ї Шевчуків акцент роблять саме на насінні, розповів господар Олександр Шевчук.«Ми в аптеку рідко звертаємось в нас є гарбузи, в нас є мед. І цим ми, як-то кажуть, займаємось профілактикою», — каже чоловік.
Чоловік вирощує голонасінні сорти без хімії.
«Тут все органічне, бачите – зілля росте. Ми реалізуємо гарбузи людям, вони беруть на ліки, беруть на олію, дуже великий вміст олії від 35 до 52% олії в сортах «Штирийський», в сорті «Ольга» трохи менше, вона більш салатна», — розповідає Олександр Шевчук.
Голонасінні гарбузи, розповідає Олександр Шевчук, реалізовує здебільшого на ринку в Ковелі, за ціною 250-300 грн/кг, здавати заготівельникам, каже, невигідно. Допомагає у справі дружина Катерина.
Шкарлупу гарбузів згодовують худобі, птиці, корові та п'ятьом свиням, які тримають у господарстві.
«Вони це теж люблять і під'їдають добре, так що воно у нас не пропадає. Процес вибирання гарбузів довгий, триває до самої зими, навіть буває, що до самого Нового року», — каже господиня.
Поки хороша погода в команду помічників підключається донька подружжя – Софія, каже, ця справа їй подобається.
Цей рік, каже Олександр, врожайний для гарбузів, з площі 25 соток він планує зібрати 200-250 кг насіння.
Читайте також:
- «Вродила у людей по-різному»: у Луцьку здорожчала картопля
- Скільки коштує картопля на Волині
- Як вивести бур`яни з городу восени після збору врожаю: ефективні методи