Браслет: історія та символіка прикраси

Браслет: історія та символіка прикраси

Браслет — одна з найдавніших прикрас, чия історія починається ще за первісного ладу. В той час браслети мали значення амулетів і виготовлялись із того, що було під рукою: стебел рослин, деревної кори, кісток, каменів тощо. Кам’яні та дерев’яні браслети прикрашались різьбленням — символічними знаками та малюнками. Вчені неодноразово знаходили такі прикраси в похованнях шумерів, які датуються 3-4 тисячоліттям до нашої ери. 

Із плином століть змінювались способи виготовлення браслетів, а найпопулярнішими матеріалами стали благородні метали — золото й срібло. Сучасні браслети — вишукані, стильні, розкішні й різноманітні представлені в широкому асортименті. Наймодніші моделі зібрані в каталозі gold.ua/products/zolotye-braslety і вважаються ідеальним подарунком до будь-яких свят. Але давайте розглянемо, з чого все починалось.

Які браслети носили стародавні єгиптяни?

У Стародавньому Єгипті браслети носили як жінки, так і чоловіки, вважаючи їх магічними прикрасами, здатними відганяти злих духів. Зазвичай це були металеві браслети із самоцвітами, які прикрашались емаллю та різьбленням — орнаментами й візерунками.

Чоловічі браслети були жорсткими, широкими та масивними на кшталт сучасних браслетів-манжет. Жінки носили більш стримані витончені прикраси. Кількість, оздоблення та матеріали виготовлення браслетів свідчили про статус і заможність власника або власниці.

Що було модним у Стародавньому Римі та Греції?

Модниці Стародавньої Греції та Риму носили вишукані золоті браслети, прикрашені філігранню, самоцвітами, рельєфними зображеннями або навіть об’ємними фігурками богів, грифонів, тритонів тощо. Як жінки, так і чоловіки носили браслети не лише на зап’ястях, але й на плечі, передпліччі, щиколотці. 

Чим цікаві індійські браслети?

Індійські жінки зазвичай носять тоненькі браслети, вдягаючи одразу по кілька десятків штук. Ця давня мода актуальна й сьогодні, особливо серед індійських танцівниць. Туристи часто привозять екзотичні браслети з Індії у якості сувенірів.

Матеріали, колір та дизайн індійських браслетів можуть багато розповісти про їхніх власниць.

  1. Золоті браслети носять заміжні жінки, поєднуючи зі скляними моделями. Якщо жінка вдова, вона одягає тільки золоті браслети, без скляних.
  2. Прикраси червоних кольорів символізують жіночу енергію, сині — гармонію та спокій, зелені — удачу, жовті — радість і щастя, чорні — силу та владу.
  3. Рельєфні зображення та малюнки на браслетах часто виконуються не лише для краси, але й мають символічне значення. Наприклад, зображення або фігурка слона символізує удачу, впевненість, надійність.

Як бачимо, браслети були й залишаються популярними прикрасами, які допомагають жінкам та чоловікам завершити образ і підкреслити індивідуальний стиль, виражають особливості світосприйняття та унікальні культурні традиції.