Як правильно вибрати молоду картоплю: поради для безпечної покупки

Як правильно вибрати молоду картоплю: поради для безпечної покупки

Зовнішній вигляд молодої картоплі - головний індикатор не лише її свіжості, а й безпечності: зелені плями на шкірці можуть містити токсичний соланін, а зморщені бульби — свідчити про втрату якості.

Як обрати якісний урожай - інформує Ukr.Media.

Під час купівлі овочів потрібно обов'язково звертати увагу на їхній зовнішній вигляд. Насправді зовнішній вигляд молодої картоплі є головним індикатором її свіжості та "молодості". Шукайте бульби з тонкою, ніжною шкіркою, яка легко відділяється (можна спробувати легенько потерти пальцем). Шкірка старої картоплі щільна і не відділяється. Також зверніть увагу на відсутність зморшок — вони свідчать про втрату вологи, тобто картопля не свіжа.

Так, у зелених плямах на шкірці молодої картоплі ховається соланін — е природний токсин, що утворюється в картоплі при зберіганні або зростанні на світлі. Він міститься не тільки в зелених ділянках, але й безпосередньо під шкіркою, а також у вічках (паростках). Якщо бульба має незначні зелені ділянки або дрібні паростки, їх необхідно ретельно і досить глибоко зрізати. Просто очистити шкірку може бути недостатньо. Симптоми отруєння соланіном можуть включати нудоту, блювоту, біль у животі, головний біль, слабкість. При значному позеленінні бульби її краще повністю викинути, оскільки концентрація токсину може бути небезпечною, і термічна обробка його не руйнує.

І, звісно, коренеплід має бути твердим, без гнилі та пошкоджень. М'яка або в'яла картопля може свідчити не тільки про тривале зберігання, але й про початок процесів гниття зсередини, навіть якщо зовнішніх плям ще немає.

Водночас вибирайте коренеплоди у перевірених постачальників. При недобросовісному вирощуванні в бульбах можуть залишитися сліди пестицидів. Навіть купуючи в таких місцях, і особливо на звичайних ринках чи супермаркетах, ретельно мийте молоду картоплю перед приготуванням. Оскільки її часто готують зі шкіркою, використовуйте щітку для овочів під проточною водою, щоб максимально видалити залишки ґрунту, можливі поверхневі забруднення та частину пестицидів, що осіли на шкірці.

Читайте також:

Можливо зацікавить