Чи треба комісованим чоловікам із пожиттєвою інвалідністю проходити уточнення придатності до військової служби

комісований військова служба

Пресофіцерка Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Уляна Кравчук пояснила, чи треба комісованому інваліду проходити уточнення придатності до військової служби.

Усі дані уточнюють в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку або ж за місцем реєстрації, – пише Вісник.

Особа приходить туди з особистими документами, підтверджуючими медичними документами про інвалідність, тобто довідкою до акта огляду МСЕК, посвідченням особи з інвалідністю. Пояснює, що є інвалідом певної групи, для уточнення військово-облікових даних. 

«За необхідності, громадянин проходить військово-лікарську комісію, де його оглянуть лікарі-спеціалісти та визначать придатність чи непридатність до військової служби. Варто мати на увазі, що статті щодо хвороб та підстав надання інвалідності І-ІІІ груп відрізняються від статей щодо визначення придатності до військової служби за наказами Міністерства оборони України № 402 та № 490, тому особа з інвалідністю ІІІ і навіть ІІ групи може бути визнана ВЛК придатною до військової служби. Такі особи не підлягають виключенню з військової служби й залишаються відповідно призовниками чи військовозобов’язаними», – додала пресофіцерка.

Згідно з наказом Міністерства оборони України №402 від 14.08.2008, проходження ВЛК для осіб, які визнані непридатними до військової служби, обов’язкове кожні п’ять років. Тобто особу з інвалідністю можуть направити на проходження ВЛК відразу після уточнення даних. Після проходження ВЛК представники ТЦК нададуть інформацію щодо подальших дій та перебування на військовому обліку.

За словами Уляни Кравчук, особа з інвалідністю може добровільно мобілізуватися, якщо ВЛК визнає її придатною до служби.

Читайте також:

Можливо зацікавить