Чистий четвер – традиції, прикмети та заборони: розповідає Віктор Пушко

Чистий четвер – традиції, прикмети та заборони: розповідає Віктор Пушко

Настоятель храму Софії – Премудрості Божої в Луцьку протоієрей Віктор Пушко виданню ВСН розповів про чистий четвер та традиції цього дня. 

У Чистий четвер, зазвичай люди хочуть навести порядок, щоб вдома було чисто. Хоча є, безумовно, інший час та можливість, коли можна прибирати в оселі, так само робиться прибирання в храмах.

Храм теж переоблачають з постового облачення на святково-пасхальне, з чорного на білий богослужбовий одяг. Чи це буде робитися в четвер, чи протягом усього тижня, чи хтось буде доводити чистоту в своїх оселях в суботу, це не є суттєво. 

Чистий четвер носить таку назву не від того, що люди прибирають у себе вдома. 

«Чистий четвер має відношення насамперед до того, що на святу вечерю Христос омиває ногі своїм ученикам, тим самим показуючи, що учні так само повинні служити один одному, «Хто з вас хоче бути найбільшим, нехай стане найменшим. Хто хоче бути першим, нехай стане останнім». Ось до чого закликає Христос, і взагалі те, що ми готуємо себе до Великодня, то це насамперед мова йде про очищення наших тіл та душ, від духовної нечистоти, від гріхів», – розповідає настоятель. 

«Християнин готуючи себе до Великодня, насамперед повинен подбати про це, зокрема посповідатися, пречиститися тіла і крові, принісши покаяння і очистившись від усього поганого, насамперед духовної та душевної», – говорить отець Віктор

Читайте також:

• «Це – як медитація»: господиня з Волині – про таїнство випікання паски

• «Навіщо померлим штучні квіти?» Кладовища біля Луцька «зацвіли» похоронними вінками

• Коли у головному соборі Луцька будуть освячувати паски. Розклад

Можливо зацікавить