Чому iPhone 16 буде дорожчим за поточну версію

Чому iPhone 16 буде дорожчим за поточну версію

Тривалий час Apple намагалася дотримуватися принципу стримування цін на нові моделі на рівні минулорічних. Але у 2023 році така стратегія зазнала фіаско. І хоча вартість молодших представників сімейства iPhone 15 залишилася на колишньому рівні, флагманська модель подорожчала у відносному вираженні на 12-15%.

Причина, як стверджують галузеві аналітики, полягає в подорожчанні собівартості компонентів та загальних витрат, необхідних для виробництва 15-го Айфону.

Що подорожчало

Якщо говорити про конкретні цифри, то для моделі iPhone 15 Pro Max сукупна вартість усіх компонентів зросла до 558 доларів. У флагманської моделі попереднього покоління вона не перевищувала 500 доларів.

Що стоїть за цими цифрами? Експерти кажуть про стрімке зростання цін на окремі комплектуючі, тоді як собівартість решти залишилася приблизно на тому ж рівні.

Так, вартість телеоб'єктива, який використовується в Pro Max версії, виявилася на рівні 30 доларів, тобто на 380% вищою, ніж у попередника. На 45% подорожчала рамка зі сплаву титану (50 доларів). На 27% - чіп A17 Pro, тепер його собівартість складає 130 доларів.

Зазначимо, що протягом 2018-2021 років сумарна вартість компонентів для флагманських версій коливалася в межах $400-450. У 2022 році цей показник збільшився на 20%, у поточному флагманський Айфон зріс у ціні ще на 15%. Аналітики пов'язують таке стрімке подорожчання з початком російської агресії проти України, яка призвела до суттєвої дестабілізації у сфері логістичних ланцюжків, до того ж у загальносвітових масштабах.

Зростання цін торкнулося і комплектуючих для інших версій 15-ї лінійки, хоча цінники Apple змогла втримати на торішньому рівні. Так, собівартість виготовлення базового iPhone 15 збільшилася на 16%, модель Plus - на 10%, вартість компонентів для 15 Pro зрослана 8%.

Якщо говорити про Pro Max, то в компанії вирішили підвищити нижній ліміт вбудованої пам'яті зі 128 до 256 ГБ у базовій конфігурації. І лише це подвоєння обсягу пам'яті призвело до подорожчання на $100.

Чому iPhone 16 буде дорожчим за поточну версію

Зростання цін та обсяги продажів

За часів, коли вартість Айфонів була стабільною, динаміка зростання продажів також була передбачуваною. Крім того, вона залишалася позитивною, навіть не зважаючи на пандемію коронавірусу, яка призвела до падіння доходів більшості виробників смартфонів.

Тепер ситуація може кардинально змінитися, стверджують експерти. Так, аналітики токійської компанії Fomalhaut Techno Solutions пророкують помітне падіння доходів для Apple. І тут спостерігаються не дуже райдужні перспективи як для компанії, так і для споживачів: прагнучи компенсувати зростання виробничих витрат, Епл буде змушена знову підвищувати ціни, а це призведе до падіння рівня продажів.

Замкнене коло, яке, очевидно, не буде розірвано, доки ситуація зі світовими конфліктами та війнами не буде вирішена. А поки що, як бачимо, вона лише погіршується.

Читайте також:

Можливо зацікавить