Чому перегріті гальма - це небезпечно

Тормозні колодки

Однією з умов безпечної їзди на авто є справна гальмівна система. Забезпечити її не важко, особливо тим автовласникам, які дотримуються термінів заміни гальмівних компонентів. Але у деяких випадках система зношується раніше. Виникають такі ситуації, якщо гальма піддаються перегріву. Чим це небезпечно і коли трапляється? Відповідають експерти.

Чому перегріваються гальма?

Гальмівні диски виготовляють з чавуну, який здатний витримувати температуру до 500-550°C. При нормальній манері водіння нагрітись до таких показників деталі не можуть. Якщо водій любить екстримальну їзду, ганяти по дорогах міста, уникнути перегрівів не вдасться. Гальмівні диски можуть нагріватись до температури 650°C і вище, а цього не витримає навіть термостійкий чавун.

У такому випадку потрібна термінова заміна компонентів. Обирайте магазини, в яких можна придбати тормозні колодки на всі моделі.

Чим небезпечний перегрів гальм?

По-перше, слід враховувати, що перегрівається не тільки фрикційне покриття та метал, а й гальмівна рідина у системі. Її ефективність щнижується, гальма не можуть забезпечити необхідного рівня безпеки. Також змінуєтьсмя і сам чавун, напркладі:

  • зміна твердості чавуну. Зазвичай вона має показники HB 170-220, але за постійного перегріву збільшується до HB 800. Коефіцієнт тертя при цьому, навпаки, зменшується, гальмувати авто буде гірше;
  • нерівномірність утворення твердих ділянок з цементиту. Збільшення твердості виникає не по всіх поверхні диска, а тільки там, де є контакт з колодкою. Результат – диск зношується нерівномірно.

І наостанок, як зрозуміти, що гальма перегріті? Зробити це можна по запаху. Ще одним проявом перегріву є поява на поверхні синюватих смуг. В таких місцях можуть з’явитись і мікротріщини, якщо після перегріву авто заїде у воду. Виявити маленькі тріщинки візуально неможливо. Якщо є підозра про перегрів гальм, краще звернутись до фахівців, які швидко перевірять стан всіх компонентів.

Можливо зацікавить