До дня міста у Луцьку на березі Стиру з’явиться новий мурал та скульптура

До дня міста у Луцьку на березі Стиру з’явиться новий мурал та скульптура

Незабаром у Луцьку з’явиться новий мурал та скульптурна композиція на березі Стиру.

Про це повідомили у міській раді. 

Луцький міський голова Ігор Поліщук зустрівся з представниками благодійного фонду «Сучасна Україна» на чолі з його керівником Володимиром Гавришем. Організація співпрацювала з Луцькою громадою в перші місяці війни – у 2022 році доставила значну кількість матеріалів для занять арттерапією. Допомога була доречною, оскільки в громаді на той час перебувало чимало дітей внутрішньо переміщених осіб, котрі потребували реабілітації.

Нещодавно фонд звернувся до департаменту культури міської ради з пропозицією реалізувати в місті два митецькі проєкти: за кошти фонду встановити скульптурну композицію «Возз’єднання» та створити мурал на тему незламності українського народу.

Як розповів автор композиції художник Євген Примаченко, його робота присвячена темі української родини. Ідея полягає в тому, що через війну багато українських сімей стали роз’єднані з найріднішими людьми, але чекають на закінчення бойових дій та возз’єднання своїх родин.

До дня міста у Луцьку на березі Стиру з’явиться новий мурал та скульптура

Композиція складається з двох частин – жінка з дитиною та чоловік який махає їм рукою. Фігури встановлені на окремих постаментах і мають бути розділені природною перешкодою – річкою.

Скульптурну композицію пропонують розмістити у Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі України. Фігуру жінки з дитиною хочуть поставити на одному березі річки Стир у районі міського пляжу, чоловіка – на іншому.

«На мій погляд, це цікаво, коли ландшафт допомагає підсилити ідею самої скульптури», – зазначила присутня на зустрічі директор департаменту культури міської ради Тетяна Гнатів.

До дня міста у Луцьку на березі Стиру з’явиться новий мурал та скульптураДо дня міста у Луцьку на березі Стиру з’явиться новий мурал та скульптура

Міський голова Ігор Поліщук подякував благодійникам за ініціативу і підтримав обидві пропозиції фонду «Сучасна Україна». Зокрема, ідея скульптурної композиції, на думку міського голови, надзвичайно актуальна, оскільки тема роз’єднання сімей зараз стоїть дуже гостро. Ігор Поліщук також схвалив локацію, де пропонують встановити фігури, адже парк після реконструкції відвідують десятки тисяч лучан.

Довідка: Фонд «Сучасна Україна» був створений у 2021 році з метою реалізації інноваційних проєктів. До участі в організації залучені люди з різних куточків України – бізнесмени, волонтери, добровольці, громадськість, експертне середовище. З початком військової агресії фонд переключився на забезпечення фронту та допомогу постраждалим від війни. Важливий напрям діяльності фонду – культурна дипломатія. За допомогою залучених митців він пропагує українське мистецтво в світі, щоб привернути увагу до нашої держави через культуру і залучити допомогу.

Читайте також: 

Можливо зацікавить