Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

Є у Луцьку місця, що відомі далеко за його межами, а самі містяни про них і не чули. Навіть у славнозвісному замку Любарта були не всі лучани. Журналісти ВСН підготували добірку місць, які дійсно варті уваги, тому зберігайте, аби при нагоді відвідати.

Центр Волинської області асоціюється у туристів із Луцьким замком та середньовічною атмосферою старого міста. Проте, тут є не менш величні та цікаві пам'ятки, подивитися на які їдуть з інших регіонів України та навіть країн Європи.

У старому місті є на що подивитися, окрім Луцького замку. До прикладу, нещодавно відкрився музейний простір «Окольний замок». Це новий туристичний об’єкт, створений на базі відреставрованих пам’яток архітектури національного значення: Вежі князів Чорторийських з оборонним муром та монастиря єзуїтів із підземеллями. Складається він з 18 розчищених кімнат і 4 коридорів, де розміщені галерея рицарства, експозиція навчального процесу у єзуїтському колегіумі, мультимедійна система з інтерактивним смарт-табло, шоломами віртуальної реальності, силіконова фігура монаха-єзуїта, голограма привида та оповиті легендами луцькі підземелля.

Вхідний квиток до музейного простору вартує 120 гривень для дорослого та 80 гривень для дитини. Для військовослужбовців вхід безоплатний. Відвідати «Окольний замок» можна щодня з 10:00 до 19:00 години.

Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

Також у старомі місті, на вулиці Караїмській, 16, є цікава неоготична будівля - згадка про німецьку колонізацію Волині в 19-20 століттях - Лютеранська кірха. Раніше тут було головне місце лютеранської громади, зараз же церква належить баптистам.

Лютеранська кірха збудована у 1905-1907 роках на місці костелу Діви Марії ордену кармелітів, який 1845 року знищила пожежа, одна з найбільших за всю історію міста. Біля кірхи стоїть пам’ятний знак, присвячений німцям Волині, яких у 1915-1916 роках депортували на віддалені території Російської імперії. Після Другої світової війни постраждалий храм був перебудований для потреб міського архіву. В 1991 році розпочалася реставрація, і з 1994 року тут проводить богослужіння баптистська церква «Будинок Євангелія». При ній відкрито недільну школу.

Вхід - безоплатний.

Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

На колишній ринковій площі, вулиці Драгоманова, 11, розташована найдавніша у Луцьку аптека, яка діяла із середини 19 століття. Її перший власник Петро Злоцький перебудував для цього кам’яницю і виготовляв там мазі, пасти, супозиторії, емульсії, суспензії тощо. Коли сім’я Косачів із Лесею Українкою жили у Луцьку, деякі ліки для неї були виготовлені у цій аптеці. Для виготовлення ліків використовували близько 220 одиниць різних рослин. Нині ця аптека спеціалізується на виготовленні дерматологічних ліків.

Аптека-музей працює щодня, у будні - з 8:00 до 21:00, а у вихідні - з 9:00 до 21:00 години.

Тут можна побачити старовинний аптечний інвентар, зокрема фаянсові ступки для подрібнення порошків, машинки для виготовлення супозиторіїв і завальцовування флаконів, млинки, аналітичні та шалькові ваги, різноважки, ваги Мора, мірні циліндри, балони для зберігання настоянок. Деякий посуд, датований серединою 16 століття, знайдений при розкопках старого міста. Його подарували музею археологи. Торгова зала, кабінет власника, лабораторія, кокторій (кімната для приготування водних витяжок) та підвал – нині аптека-музей виглядає так, як і півтора століття тому та налічує понад 500 експонатів. Вхід - безоплатний.

Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

Одним з найбільш незвичайних і цікавих місць Луцька є Будинок скульптора Миколи Голованя. Лучани називають його Будинком з химерами, адже тут є близько 500 скульптур, виконаних у різних стилях — від античності до бароко. Вони розташовані навколо будинку, на його фасадах і даху. У них можна впізнати різних персонажів: тварин, міфологічних істот, християнських святих та навіть членів сім'ї Голованя. Також біля будинку є італійський дворик з кузнею. Адреса будинку скульптора Голованя: вулиця Лютеранська, 9.

Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

І, звісно, Луцький замок, один з найбільших, найдавніших і добре збережених замків України, а також найстаріша будівля і культурний центр Луцька. Складається він з трьох веж: Стирова, Владина і В'їздна. Існує теорія, що ці вежі є символом Триєдиного Бога — Отця, Сина і Святого Духа.

Тут діє кілька музейних експозицій: виставка дзвонів, замкової зброї, художній музей, музей книги. У підземеллі замку можна побачити фундамент церкви Іоанна Богослова та виставку стародавнього кахелю і цегли.

Замок Любарта відкрито щодня з 10:00 до 19:00, а вхідний квиток вартує 60 гривень для дорослого і 40 гривень для дитини. Індивідуальна екскурсія (до 5 осіб) - 300 гривень.

Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

Поціновувачам величних і загадкових місць варто відвідати кафедральний костел Святих апостолів Петра і Павла, що розташований навпроти Луцького замку. Ця архітектурна пам'ятка входить до найцінніших католицьких святинь Волині.

Побудований костел за проєктом італійського архітектора Джакомо Бріано в 1639 році. Архітектура собору поєднує в собі елементи ренесансу, бароко і класицизму. Костел славиться своїми підземеллями, заплутаними лабіринтами і таємницями, що зберігаються в його стінах.

Під будівлею костелу розташовані чотири підземелля, два із яких доступні для відвідування. Тут є каплиця, стародавні розписи, усипальниці з реальними людськими кістками і колодязь, куди за традицією всі туристи кидають монетки. В одній із зал розміщений склеп молодої жінки Магдалени. Згідно з легендою, її привид час від часу бродить підземеллями.

У середині самого костелу можна побачити багато дивовижних скульптур, колон і старовинних ікон. Щоб потрапити до підземелля, потрібно придбати квитки: дорослий - 40, а дитячий - 20 гривень.

Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

У традиційному для лучан місці для прогулянок вихідного дня - центрі, також є на що подивитися. Своєю величчю вражає Кафедральний собор Святої Трійці, що розташований на вулиці Градний узвіз, 1.

У 17 столітті на його місці діяв монастирський комплекс бернардинів, які першочергово задумали збудувати костел у формі троянди, навколо якої буде знаходитися підковоподібний монастир. Але потім від цієї ідеї відмовилися і віддали перевагу стилю пізнього бароко (у 1755 році). Після того як бернардини залишили місто у 1853 році, храм передали православним. Тоді ж костел перебудували, його центральну частину увінчав купол, а над центральним входом спорудили дзвіницю. Собор освятили у 1880 році на честь Святої Трійці.

Всередині зберігся прекрасний дубовий позолочений двоярусний іконостас, цінні ікони та розписи на стінах, а на дзвіниці собору - один із найстаріших дзвонів, подарований ще російським імператором Олександром ІІІ, і має вагу 2,5 тонни. Верхній храм відчинено: у будні з 8.00 до 19.00, у неділю та великі свята – з 8.00 до 19.30; нижній храм – тільки в неділю та великі свята з 7.00 і до закінчення богослужіння.

Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

Також у центрі, на проспекті Волі, є цікавий експонат - Сонячний годинник під назвою «Парад планет». Це 8 кам'яних планет Сонячної системи з Сонцем у центрі, які показують місцевий час. На кожній планеті зазначено відстань до Сонця. Подібного експонату немає більше ніде в Україні та Європі. Годинник працює з березня по вересень. Цю незвичайну скульптурну групу встановили в 2012 році, а її вартість склала майже 50 000 доларів.

Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

Цікаво провести час у центральній частині Луцька можна розшукуючи кликунів. Бронзові мініскульптури давніх символів міста розташовані на 13 локаціях, позначених на інтерактивній мапі. Всі представлені на ній кликуни мають власні імена, адреси та описи місць.

Проєкт «Луцький кликун» започаткувала 2015 року Луцька міська рада для вшанування давньої міської професії: кликуни стояли на нічній варті в замку та «кликали» – постійно перегукувалися, а в разі пожежі чи нападу ворогів били на сполох. Саме ритуал «кликання» обумовив появу місцевої назви – кликун. Перша скульптура кликуна у формі флюгера на Владичій вежі Луцького замку з’явилася ще у 1990-х роках під час реставрації. 

Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

На театральному майдані Луцька нині діє виставка сучасного мистецтва у двоповерховому артпросторі із 27 контейнерів-модулів «Модуль тимчасовості». МОТ — одна з найбільших міжнародних арт-подій року в Україні, яку вже відвідали більше 40 000 людей.

Автори виставки - київська команда don't Take Fake представляють «Модуль Тимчасовості» широкому загалу як «спробу зафіксувати плинність життя та його часу в мистецтві, показати невизначеність і водночас підтримати бажання продовжувати — жити, творити, боротися».  У MOT представлені твори сучасного мистецтва 28 митців з 10 країн.

Виставка працює щоденно до 13 серпня у будні з 13:00 до 20:00 години, а у вихідні з 11:00 до 20:00 години. Вартість вхідного квитка - донат у сумі від 200 до 1000 гривень.

Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

У Центральному парку імені Лесі Українки, на вулиці Глушець, знаходиться «Луцька Венеція», де можна замовити прогулянку річкою Стир на човнах, що нагадують венеціанські гондоли. Заклад працює щодня з 12:00 до 22:00.

Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

Також у парку імені Лесі Українки розташований Луцький зоопарк, де буде цікаво і дорослим, і дітям. Його площа досить невелика — всього 4,2 гектара, але тут можна легко провести півдня. Територія охайна та доглянута, скрізь прокладені доріжки, встановлені лавки, гойдалки та альтанки. Влітку звіринець буяє квітами, вони тут скрізь: і в ґрунті, і в горщиках.

В зоопарку проживає понад 150 різних видів тварин та птахів — леви, ведмеді, бізони, антилопи, кролики, родина лемурів, страуси, пелікани, верблюди, фазани. В озерах плавають качки та лебеді, як білі, так і чорні, а гуси з гусенятами вільно гуляють територією.

Луцький зоопарк працює щодня, без вихідних з 10:00 до 19:00. Квитки вартують: дитячий - 50 гривень, дорослий - 120 гривень, сімейний - 300 гривень (2+2), пільговий (для студентів та пенсіонерів за наявності посвідчення) - 80 гривень. Вхід для захисників та захисниць (за наявності посвідчення учасників бойових дій) та їхніх дітей - безоплатний.

Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

Поціновувачам сучасного українського мистецтва буде цікаво завітати у музей сучасного мистецтва Корсаків, що функціонує на території культурно-розважального центру «Адреналін Сіті», за адресою: вулиця Карбишева, 1.

Уже 5 років поспіль він є найбільшим в Україні музеєм сучасного національного мистецтва. В ньому зібрані картини, графіка, скульптури, відеоматеріали, інсталяції починаючи із середини XX століття до сучасності. Тут представлено понад 800 арт-об'єктів українських художників. Також в музеї регулярно проходять виставки, функціонують два кінозали та бібліотека мистецької літератури, працює арт-кафе і магазин з репродукціями і сувенірами.

У будні та вихідні музей сучасного мистецтва Корсаків працює з 12:00 до 19:00, а вартість квитка для дорослого - 100 гривень, для дитини або пенсіонера - 50 гривень. У середу вхід вільний для усіх, а щодня -  для дітей дошкільного віку, осіб з інвалідністю (1 та 2 категорій), учасників бойових дій та членів їх сімей.

Мандрівка Луцьком: куди піти та що побачитиМандрівка Луцьком: куди піти та що побачити

Читайте також:

Можливо зацікавить

«Їжа» з полін: лучанка-юристка майструє дерев'яні сувеніри і допомагає ЗСУ
відео

«Їжа» з полін: лучанка-юристка майструє дерев'яні сувеніри і допомагає ЗСУ

війна в Україні

Вивозив побратимів не на броні, а у цивільному джипі-пікапі: на війні загинув Герой з Луцька Юрій Сілюк

напад алкоголь

Каже, що все мов у тумані: лучанин після пиятики напав на компаньйона

доброволець війна

Міг не йти на війну: загинув доброволець з Луцька Влад Чайка

футбол Діденко Кварцяний

«Траплялися жорсткі моменти»: ексфутболіст поділився спогадами про роботу з відомим тренером з Луцька

зловживання суддя

Зловживання впливом: апеляційна палата звільнила від покарання колишнього суддю з Луцька

«Це сержант-легенда, він дуже багато зробив для нашої країни»: спогади про Героя з Луцька Олександра Ющенка
відео

«Це сержант-легенда, він дуже багато зробив для нашої країни»: спогади про Героя з Луцька Олександра Ющенка

На війні загинув 41-річний Герой з Волині Євгеній Поліщук

На війні загинув 41-річний Герой з Волині Євгеній Поліщук

У Луцьку помер хлопець, якого вдарило струмом на даху вагона

У Луцьку помер хлопець, якого вдарило струмом на даху вагона