«У Луцьку - досить-таки по-людськи»: відомі блогери розповіли про відпочинок у столиці Волині

«У Луцьку - досить-таки по-людськи»: відомі блогери розповіли про відпочинок у столиці Волині

Відомі телеведучі Максим Узол та Ольга Манько розповіли про відпочинок у Луцьку.

Відповідне відео вони опублікували на своєму ютуб-каналі.

Луцьк - невеличке місто, зате ідеальне для вікенду. Адже можна встигнути оглянути все найцікавіше. Тут моментально підлаштовуєшся під ритм місцевих і перестаєш бігти.

Луцька стометрівка - насправді довжиною 730 м. Її перейменовували 13 разів. Зараз вона має назву вулиця Лесі Українки.

Зазвичай там дуже багато людей, вуличних музикантів. Оскільки стометрівка знаходиться в самому центрі міста, можна знайти багато кафетеріїв, магазинів, місць для відпочинку. Вулиця засаджена липами, тож аромат неймовірний.

Цікавинкою Луцька є шестикутна старовинна бруківка (трилінка). Вона славиться своєю довговічністю.

Друга фішка міста - будинок-соти. Пишуть, що він є найдовшим у світі. Хоча насправді це каскад будинків. Його протяжність 2 км 775 м, у ньому близько півтори сотні під'їздів і майже 10 тисяч мешканців.

Луцьк - одне з найбільш україномовних міст в Україні. Близько 97% лучан вдома спілкуються солов'їною.

Луцький замок найбільш популярне місце серед туристів. Вхід коштує 60 гривень. Щоправда, щоб зайти на деякі експозиції, потрібно доплачувати. На території замку є й активності: можна постріляти з лука чи зробити свічку власними руками.

На одній із веж - оглядовий майданчик. На кількох поверхах цієї вежі зробили різні виставки, які можна оглянути та перепочити дорогою нагору.

Окрім неймовірного краєвиду, на оглядовому майданчику можна побачити і почути унікальний перформанс. Щодня о 12:00 дня, а на вихідних ще й о 18:00 кликун сурмить гімн України на чотири сторони світу.

Цікавим є музей технологій минулого. Вхід туди додатково коштує 80 грн з дорослого, але воно того вартує. Там показують різні цікаві конструкції та механізми, які використовувалися у давнину.

На деякі локації замку не можна потрапити без гіда, наприклад, у підземну церкву XII століття.

У Луцьку дуже багато підземель.

Одне з них знаходиться поблизу Театральної площі. Колись там жили монархи, а зараз - артгалерея із безплатним входом. У цій підземельці XVIII століття проводять виставки художників, навчають дітей мистецтва, а ще влаштовують різні творчі заходи.

Інше підземелля, менш старовинне, знаходиться на вулиці Крилова. Там подають фірмову каву «Гаряча смола» та тістечка з минулого століття «Розалінки», рецепт яких знайшли в архівах та відновили.

Ще одне підземелля - під костелом Петра і Павла. У ньому можна побачити гробницю польської шляхтянки, фрески XVII століття, розграбовані крити, можна пройтись вузенькими середньовічними коридорами, а потім зазирнути у загадкову підземну вежу.

Унікальне підземелля, яке нещодавно відреставрували та відкрили для відвідувачів. Вона знаходиться під колегіумом єзуїтів. Фішка цієї підземки в тому, що вона наповнена інтерактивом. Квиток туди коштує 120 грн з дорослого і 80 грн - з дитини.

Найнезвичніше місце - будинок скульптура Головня, його ще називають Будинок з химерами. Сім'я скульптора часто дозволяє туристам відвідувати подвір'я будинку, щоб краще розглянути усі роботи майстра.

Дуже цікавою локацією Луцька є музей сучасного українського мистецтва Корсаків. У ньому зібрана одна з найбільших колекцій українських митців. Вхід до артпростору коштує 100 грн, а у середу - безкоштовний. Доплативши 200 грн, можна замовити екскурсію музеєм.

У ньому український художник і скульптор Петро Антип зараз створює найбільшу картину планети «Космогонія», площа якої сягатиме 2 тисяч м².

Розповідаючи про відпочинок у столиці Волині, Максим Узол зазначив, що можна відкинути старі приказки, адже «у Луцьку досить-таки по-людськи».

Читайте також:

Можливо зацікавить