Колиска української нації: у чому унікальність Волині

Колиска української нації: у чому унікальність Волині

Українські письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі брати Капранови створили проєкт, у якому розповідають про історію України. Нещодавно вийшов випуск, де йдеться про унікальність Волині.

Відповідне відео опублікували на ютуб-каналі імені Т.Г. Шевченка.

Волинь - це не лише Волинська область адміністративним центром у місті Луцьку. До неї також входять Рівненщина, Берестейщина, Холмщина, Підляшшя, половина Житомирської та частково Львівська, Хмельницька та Тернопільська області. Усі ці території об'єднує басейн річки Прип'ять з численними притоками, які разом із Західним Бугом утворюють велетенські і розгалужений шлях від Балтики до Дніпра і далі в Чорне море.

Волинське князівство пов'язане з іменами короля Данила та брата його Василька Романовича.

Держава, яку створили брати, увінчав короною римський Папа, була настільки потужною, що іще сотні років потому слугувала предметом для суперечок між Польщею та Литвою. Та й досі деякі польські радикали періодично кидають оком на Волинь, а офіційна держава вустами істориків прозоро натякає, що отримати, хай на територіальні, але політичні дивіденди з волинського питання. Найдавніша столиця Волині знаходиться у місті Волин, яке стояло при впадінні річки Гучви до Західного Бугу (нині ця територія належить Польщі).

Там жили бужани. Ці племена також відомі як дуліби. Деякі історики вважають що саме дуліби очолювали союз племен, який став основою для утворення Руської держави. Народ волинана могутнім і керувався князем Маджаком. Бужани - серед племен які контролювали водні торгові шляхи. Волиняни володіли 70 містами.

Тобто Волинь є колискою Руської держави, а волиняни - основою для формування її населення, а подальшому і для народження української нації.

Після того як київська княгиня Ольга підкорила сусідніх древлян Русь почала захоплювати Волинь. Внук Ольги Володимир Великий завершив процес і на цю честь заснував місто Володимир. Щоб не плутати з московським Владимиром, збудованим за півтори сотні років після, наш автентичний Володимир у радянські часи переназвали на Володимир-Волинський але рік тому справжню назву таки повернули.

Детальніше про унікальність Волині - у відео.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить

Василь Максимюк, день народження, Волинь

27 квітня: хто з волинян святкує День народження

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

корупція митниця Волинь

Гучна справа про контрабанду на пів мільярда: винесли вирок чоловіку співробітниці Волинської митниці

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

VOLYNPRYRODRESURS

КП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілля

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої