Два тижні не дожила до дня народження: померла найстарша полька Луцька

Два тижні не дожила до дня народження: померла найстарша полька Луцька

26 грудня у віці 97 років померла найстарша полька Луцька Ванда Рад.

Про це пише Волинський монітор.

7 січня їй виповнилося би 98 років.

Пані Ванда була багаторічною членкинею Товариства польської культури на Волині імені Еви Фелінської та Товариства польської культури імені Тадеуша Костюшка в Луцьку.

Ванда Рад, у дівоцтві Чайковська, народилася 7 січня 1926 р. у Луцьку. У 17-річному віці її вивезли до Німеччини. Там вона потрапила в концентраційний табір «Дахау», потім була на роботах у Баварії. Після закінчення Другої світової війни кілька місяців перебувала в Польщі, а потім повернулася до Луцька. В 1948 р. вийшла заміж за Володимира Рада, чеха за національністю. У 1950 р. у подружжя народився син Віктор.

Попри те, що у Ванди Рад була маленька дитина, радянська влада вислала її на важкі роботи в Алчевськ на Луганщині. До неї так поставилися тому, що вона була остарбайтеркою, тобто, на думку совєтів, німецькою колабораціоністкою.

Після повернення до Луцька влаштувалася на взуттєву фабрику, де пропрацювала до пенсії. Відколи католики повернули собі кафедральний собор Святих Апостолів Петра і Павла, була вірянкою місцевої парафії.

Хоча життя в неї було нелегким, ніколи не нарікала. Пані Ванда залишиться в нашій пам’яті усміхненою і світлою.

Редакція ВСН висловлює співчуття родині померлої

Можливо зацікавить