Двічі горів у танку, а згодом самовільно залишив частину: на Волині судять військового

Двічі горів у танку, а згодом самовільно залишив частину: на Волині судять військового

Волинянин двічі горів у танку, а згодом самовільно залишив військову частину. Майже 2 роки військовослужбовець був вдома. І от тепер за нього взялися правоохоронці, завели кримінальну справу. Військового посадили в СІЗО.

Той оскаржує запобіжний захід, - йдеться у сюжеті каналу Аверс.

«Людина воювала з 18-го року по 22-й рік, двічі горів в танку Луганській області і під час захисту Києва. Неодноразово нагороджувався, заохочувався. Командуючі характеризують виключно з позитивної сторони. Рядовий чи старший сержант, який можливо з ним і не служив, пише зовсім іншу характеристику», - каже адвокат Сергій Полячук. 

Чоловік самовільно залишив військову частину у травні 2022 року. Захисники зауважують, то не спроста, кажуть, мав неабиякі поранення, контузії, травми і все це, мовляв, вплинуло на психіку військового та стало причиною СЗЧ.

 «Іван вчинив злочин, але причини і умови, які сприяли вчиненню злочину, підлягають також дослідженню ретельному що не було перевірено», - каже Сергій Полячук. 

«Отримавши під час бойових дій посттравматичні розлади у військовій частині не одержав належної психологічної підтримки. В травні 22-го року закон про кримінальну відповідальність, який діяв на час вчинення злочину, передбачав можливість звільнення особи від покарання з випробуванням», - каже адвокат Іван Полячук. 

Захисник каже, що після того, як воїн горів під час оборони Києва, залишив військову частину і далі чи не весь час був вдома, але згодом стражізакону оголосили його в розшук. 

«Оголосили в розшук чоловіка, пішли в суд взяли дозвіл на затримання і доставку в суд під варту і виявляється, що чоловік сидить вдома, поїхали і привезли його 27-го числа. То, може, ваш розшук був такий доволі таки цікавий? Події взагалі 22-го року, внесли ви в відомості в реєстр у вересні 23-го року. Рік нікому не був цікавий, де чоловік, що чоловік - лікується - не лікується. Тут раптова підозра, розшук, відразу і дозвіл на затримання, доставку в суд під варту», - здивувався суддя Волинського апеляційного суду Олег Клок.

Військовослужбовцю за самовільне залишення військової частини загрожує від 5 до 10 років тюрми. Прокурор пояснює, що недавно у вересні набули сили зміни в законодавстві в частині декриміналізації діяння.

Що ж буде з військовим Іваном? Той готовий на угоду про визнання винуватості, але, як кажуть захисники, психологічно не в змозі повернутися нафронт, мовляв, потрібна психіатрична експертиза. На час розслідування волинянина взяли під варту.

На найближчі 60 днів чоловіка залишають у слідчому ізоляторі.

Читайте також: 

Можливо зацікавить