Гелеві АКБ: нюанси конструкції та пристрою

Гелеві АКБ: нюанси конструкції та пристрою

Сьогодні їхня популярність істотно зросла, завдяки довговічності та іншим характеристикам. Це призвело до встановлення в агрегатах різного призначення, наприклад, в автомобільних і залізничних системах, пожежних станціях тощо. Також подібні АКБ використовуються для забезпечення стабільного живлення в системах, що відповідають за подачу води і тепла.

Конструктивні особливості АКБ

Перш ніж купити гелевий акумулятор, важливо розібратися в чому його особливості. На відміну від стандартних свинцево-кислотних батарей, у гелевих варіантах застосовується особливий гель, який отримують шляхом додавання речовини стабілізатора. Певні структурні особливості впливають на нюанси експлуатації. 

Гелеві АКБ: нюанси конструкції та пристрою

Нюанси використання АКБ гелевого типу

Існує кілька відмінних рис, наприклад, деякі власники стверджують, що такі не можуть закипати. Насправді це не так. Гелева батарея також закипає, але відбувається це по-іншому, оскільки електроліт має консистенцію гелю. Тобто, ви не зможете побачити на поверхні суттєвого газоутворення. Однак у тому випадку, коли навантаження на батарею більше за рекомендоване - виникає кипіння. Спочатку бульбашки з'являються в місцях зіткнення з пластинами, не відразу піднімаючись на поверхню, групуються і розростаються. При цьому тиск у середині батареї істотно підвищується і при досягненні критичного значення спрацьовує спеціальний клапан. У цьому разі надлишковий газ виводиться назовні, що може спричинити вибух. Тому вкрай важливо стежити за рівнем і режимами зарядки АКБ. 

Другою відмінною рисою використання є висока чутливість до збоїв у зарядних режимах. Збільшення сили струму або напруги вище рекомендованих значень призводить до зниження терміну служби. Щоб цього уникнути для зарядки гелевих моделей застосовують спеціальні пристрої, які призначені для використання з ними. Найчастіше, в таких пристроях реалізовано багатоступеневий режим зарядки. 

До третьої особливості відносять можливість експлуатації АКБ при негативних температурах. Навіть у таких умовах вони можуть довгий час зберігати заряд, але можливість видавати одразу великий струм істотно знижується. Тому виробники рекомендують у цьому разі використовувати спеціальний пристрій для підігріву батареї. 

Крім того, вони призначені для довготривалого використання і вирізняються великою кількістю циклів розрядки і зарядки. Але важливо стежити за їхньою чистотою і регулярно виконувати тренування батареї. Для цього можна вдаватися до примусового розряду завдяки ввімкненню навантаження.

І нарешті, п'ятою особливістю гелевих моделей є чутливість до КЗ. Навіть незначні коливання можуть призвести до поломки батареї. Тому необхідно подбати про надійний захист, наприклад, встановити безперебійник.