Хотів виїхати до дружини з донькою: як покарали ухилянта на Волині

Виїзд за кордон

На Волині судили військовозобов’язаного чоловіка, який замовив фальшиві документи для втечі за кордон через месенджер «Threema» і згодився заплатити за них 10 тисяч доларів. Його затримали на пункті пропуску «Ягодин».

Про це йдеться у вироку Любомльського районного суду від 12 червня 2024-го року, пише Сила правди.

В лютому 2024 року під час проходження прикордонного контролю в пункті пропуску для міжнародного автомобільного сполучення «Ягодин» прикордонники затримали уродженця міста Буча Київської області Андрія Войтенка. Для перетину кордону чоловік надав документи з ознаками підробки: тимчасове посвідчення військовозобов’язаного та довідку військово-лікарської комісії. В результаті поглибленої перевірки виявили, що тимчасове посвідчення та довідка ВЛК фальшиві.

Як встановило слідство, чоловік замовив документи через месенджер і згодився заплатити за них 10 тисяч доларів. У месенджері він надіслав свої особисті дані: копію паспорту, військового квитка та фото. У тимчасове посвідчення військовозобов’язаного вклеїли фотокартку чоловіка, внесли його дані, а також зазначили недостовірні відомості про визнання його непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку. Так само на замовлення киянина зробили і довідку військово-лікарської комісії з виключенням з військового обліку, на якій стояли підроблені печатки.

13 січня 2024 року під час особистої зустрічі в торговому центрі у Києві Войтенко передав готівкою п’ять тисяч доларів як аванс за виготовлення підроблених документів на своє ім’я. Документи чоловік отримав під час другої зустрічі 1 лютого, віддавши наступну частину коштів. Через тиждень його затримали на пункті пропуску «Ягодин» та згодом звинуватили у підробленні документів за попередньою змовою групою осіб та використанні таких документів.

У судовому засіданні Андрій Войтенко свою вину визнав частково. Він розповів, що його дружина та дочка вже понад два роки живуть у місті Варшава Республіки Польща і він мав намір виїхати до них. Перетинати кордон у військовий час не мав права, тож знайшов у мережі «Facebook» особу, яка виготовить для нього підроблені документи для виїзду за кордон за 10 тисяч доларів. Потім через месенджер надіслав свої особисті дані. А самостійно участі у підробці не брав.

Попри такі свідчення суд визнав, що вина чоловіка повністю доведена. 12 червня його визнали винним. Суддя Любомльського районного суду виніс вирок у вигляді двох років обмеження волі, втім замінив це покарання на один рік іспитового терміну. Цей вирок ще не набув законної сили і може бути оскаржений.

Читайте також:

Можливо зацікавить