Храм у Луцькому районі побудували вчетверте

Храм у Луцькому районі побудували вчетверте

Минулого року в селі Берестяне Луцького району вщент згорів дерев’яний храм. Хоча гасити пожежу збіглася чи не уся громада, врятувати вдалося тільки одну ікону. Кажуть, що храм згорів, як сірник. З цим не змогли змиритися односельці.

Як зараз виглядає місце, що було попелищем - розповіли в сюжеті каналу Аверс.

Стіни храму Різдва Пресвятої Богородиці в селі Берестяне вже будуються вчетверте. Колись їх розбирали австрійські війська на бліндажі, люди будували знов. У 1977 році це місто зрівняли з землею комуністи і знов до створення храму доклались людські руки. Наступне будівництво повністю дерев'яної церкви завершилось у 92-му році, однак у лютому 2023 сталася біда.

«О 3 годині ночі храм, який був збудований в 92-му році, згорів вщент. Сказали фахівці, що сталося коротке замикання в храмі і через те згорів храм. Всі електроприлади в храмі - це був один лише електрочайник», - розповів священник Максим Подзізей.

Храм горів в ніч з неділі на понеділок. Після недільного богослужіння пройшло більше 15 годин, до загоряння нікого в церкві не було. Цікаво, що храм був повністю знеструмлений. Селяни підозрюють що то був підпал.

«Звичайно, був розпач, був страх, але люди згуртувалися і ми якось помаленьку з Божою допомогою стали будувати храм. Як каже святе писання, що якщо не Господь будує дім то даремно трудяться будівничі», - каже священник.

Ремонтували, а вірніше будували заново за людські пожертви.

«Щось десь хтось подарував, хтось пожертвував і помаленьку ми підходимо до якогось скажімо логічного завершення будови храму. Безперечно, в нас ще є робота, але з Божою допомогою завершимо і будемо освячувати храм. Офіційно ще не є відкритий, але вже проводимо тут богослужіння», - зазначив священник Максим Подзізей.

Місцевий краєзнавець та художник Микола Подзюбанчук планує розписати стіни ще й ззовні, має бути зображення двох янголів при вході. Все, що тут зараз є, то творіння рук людських здебільшого мешканців села Берестяне. Щось жертвують з дому, з молитовних куточків, щось створюють власноруч. Є ікони написані на тканому полотні або дерев'яній основі, є й вишиті бісером. Найбільша гордість і одночасно пам'ять знаходиться в центрі храму під куполом.

«Цей світильник, який ми з вами бачимо, в храмі найбільший, який називається панікадило, його пожертвувала матір загиблого воїна Ходорчука Сергія Сергійовича, який загинув у нас одним із перших», - розповів священник. 

Матір загиблого Героя є прихожанкою цього храму і пожертва є на згадку про її загиблого сина. В тій страшній пожежі навіть дзвони поплавились, обгоріла, але вціліла тільки одна ікона - Христос Благословляючий.

Вціліла ікона з іконостасу старої церкви, яка тут стояла та була розібрана у 77-му році за вказівками радянської влади і після офіційного відкриття ікона обов'язково повернеться на своє місце.

Читайте також:

Можливо зацікавить