Із злиднів до великого бізнесу: у селі під Луцьком збирають по 100 тонн полуниці на день

Із злиднів до великого бізнесу: у селі під Луцьком збирають по 100 тонн полуниці на день

Село Хорохорин Торчинської громади Луцького району ще років 15 тому було звичайною глибинкою, що животіла в злиднях, з типовою для українських сіл картиною: роботи немає, молодь виїжджає, в селі залишаються лише старі, і з кожним роком все рідше чути сміх дітей.

Молоді втікали хто куди: хто - до обласного Луцька за 32 км, хто - до Польщі, до якої 70 км, - пише KP.ua.

Навчилися на заробітках у Польщі

«У Польщу на полуницю» – це популярний заробіток серед місцевого населення, яке відправляється на ягідні поля якраз наприкінці травня – на початку червня. Потім уже починаються інші ягоди. Там, на заробітках у Польщі, мешканці Хорохорина й усвідомили, що займатися тим самим можуть і в себе вдома, і отримувати за це прибуток.

- Чому ми маємо їздити до поляків на полуницю, якщо можемо вирощувати її у своєму селі – у нас же і земля краща, і умови для її зростання? - обговорювали після приїзду із заробітків селяни, захопивши з собою кілька кущиків польської полуниці.

Поступово біля сільських будинків почала з'являтися ягода – десь дві грядки, десь п'ять… Потім посадили перші п'ять соток, а сьогодні в околицях села квітує вже 300 га ароматної полуниці!

На полуниці зайняте все село – із 200 дворів «не при ділі» лише 20-30 хат, де живуть старі. Але вони здають свою землю в оренду під полуницю – і теж одержують дохід. Хорохорин уже на всій Волині інакше як «полуничною столицею» і не називають.

Пік сезону – наприкінці червня

Якщо у 2000-х волинська глибинка швидкими темпами рухалася до катастрофи через безробіття та бідність, то сьогодні мешканці інших областей уже їздять на заробітки до Хорохорина. Так, приїжджають закарпатці, зібравши полуницю у себе, – у них вона плодоносить швидше. Також повертаються «зневірені», які раніше поїхали шукати кращого життя у великі міста – і стають поряд з односельцями на грядках. 

– Сьогодні полуниця на ринках – закарпатська, а наша буде пізніше, – відриваючись від справ, яких у «бізнес-селі» повно, зазначає місцевий староста Анатолій Мельничук. - Наша полуниця ще цвіте – треба почекати 10-14 днів, доки піде перший урожай. А пік ягоди цього року випаде на кінець червня – було багато заморозків, холодні дощі… Від минулого року відстаємо на два тижні. Адже все від погоди залежить.

Щодо погоди місцеві трохи переживають – бувало, що на початку червня град із дощем знищував до 60% урожаю.

– А був рік, коли дощ йшов шість днів без зупинки, – згадують місцеві. - Сподіваємось, що зараз такого не буде, але щось спрогнозувати складно. Зав'язі багато, тож і полуничний сезон має бути врожайним.

Але, як кажуть у селі – «на все воля божа».

Полуниця – як спосіб вижити

Староста села Анатолій Мельничук згадує бідні 2000-ті, коли була посаджена перша пара кущиків полуниці, що згодом перетворилася на великий бізнес. Цей бізнес дав роботу мешканцям і Хорохорина, і навколишніх сіл, де також придивилися до успіху сусідів та зайнялися ягідною справою. Щоправда, не в тих масштабах.

– Це насправді був наш спосіб виживання – у селі роботи не було ні в кого, колгоспи розпалися, – згадує Анатолій Мельничук. – Людям дали паї у 2006 році, але орендна плата за землю була дуже низькою – 173 гривні на рік! І односельці почали придивлятися, як на своїй землі заробляють поляки.

Летіло час, насадження кущиків розросталися, з'явився надлишок полуниці – і селяни почали возити її на ринки. Але там їх зустріла конкуренція. Щоб збувати свою полуницю, потрібно було чимось випереджати інших «полуничних ділків».

- Треба думати, як зробити так, щоб ринок був наш - щоб люди були зацікавлені в нас, а не ми морщили лоби, куди подіти врожай, - ламали голову в Хорохорині.

Ризикнули: почали ще більше розширювати полуничні горизонти, щоби стати на ринку першими. Незабаром уже не селяни їхали з полуницею на ринок, а скупники ягоди їхали до них у село.

У розпал сезону збираємо по 100 тонн полуниці на день

Жителі Хорохорина тільки заохочують, якщо в сусідніх селах також починають садити полуницю - так "полунична столиця" отримує більше уваги, візитів - і того ж попиту.

– У розпал сезону збираємо по 100 тонн полуниці на день, – зазначають у селі. – На початку сезону у кожного дозрівають сотні кілограмів на день, а під кінець – по дві-три тонни. Надлишок ягоди у нас був, і коли у селі кожен по 20 кг вирощував...

Тому полуницю тут не рахують - хочете, рвіть і їжте безплатно.

- А хочете - купуйте додому, нарвете самі - віддамо вдвічі дешевше, - кажуть селяни.

Цього року селяни вирішили вперше спробувати вирощувати полуницю у теплицях. Вона вже почала дозрівати, але поки що її ще дуже мало.

До речі, волинська полуниця коштує дорожче за закарпатську – не нижче за сотню за кілограм. Закарпатська, наприклад, у Львові йде по 75 гривень.

– Закарпатська полуниця, якої також дуже багато вирощують, «мита» – вона довго не тримається, – пояснюють у Хорохорині. – У нас під полуницю вистилають солому, щоб вона завжди залишалася чистенькою, хоч би який дощ не пішов. Наша ягода два-три дні може не втрачати товарний вид на ринку – лише трохи більше почервоніє. Але залишиться твердою та смачною. А подивіться, що із закарпатською відбувається за цей час.

Полуничних злодіїв не бояться

Охорону та огорожу навколо полів не виставляють – полуничних злодіїв на Волині не бояться. Селяни навіть потішаються, уявляючи картину, як сусід до сусіда поліз за полуницею. Адже у кожного – свої гектари ягоди. Цього року довелося навіть засаджувати менше площ, ніж раніше – нема кому обробляти.

Заробіток на ягідних полях – важкий, це не картоплю збирати. До речі, картоплі селяни вирощують набагато менше, ніж полуниці, хоча на зиму заготовляють саме її.

– Полуницю збирати – це не горіхи, – пояснює староста села Анатолій Мельничук. – Акуратно треба зірвати, не розчавити та покласти в кошик. Тоді вона матиме ціну. А якщо так, знаєте, як корову доять - це не кондиційна ягода, вона йде вдвічі дешевше. Заробіток залежить від того, як людина працює. Може 300 гривень на день заробити, може – тисячу.

На полях, окрім закарпатців, працевлаштовують переселенців. А от поляки на заробітки до наших поки не їдуть, хоч співпрацю пропонували. Але в Хорохорині відразу розкусили хитрий план сусідів.

– Вони давали безкоштовно саджанці та гарантували, що 100% заберуть полуницю – яка б вона не була, – розповідає Анатолій Мельничук. – Але є нюанси. У нас великоплідна полуниця – кілограм цього сорту можна зібрати за хвилину. А поляки дали сорт дуже дрібний – щоб назбирати кілограм цієї, потрібно п'ять хвилин. Думали, що ми не вміємо рахувати.

Майже вся полуниця, яку вирощують у Хорохорині, сорту «мармелад» – це велика ягода з кисло-солодким смаком, яка добре переносить транспортування на великі відстані. Третина полуниці – інших сортів.

З жовтня до березня – сезон пекінської капусти

У селі вже давно замислюються над переробкою полуниці – все одно є некондиційна, трохи перезріла. Таку далеко не повезеш. Але й на неї великий попит – її забирає Тернопіль і робить соки та й люди розбирають на варення.

– Років п'ять тому хотіли відкривати мініцехи для переробки, але порахували, що з однією полуницею це дуже дорого, – міркує староста села. – Тому треба ще щось розвивати. У нас ще є малина – але зараз її менше, ніж раніше, лохина – але вона любить вологу, а в нас було мало дощів… Пробували сади садити: черешню, вишню на заморозку. Хоча, скажу чесно, мелітопольська черешня - набагато смачніша та привабливіша, ніж волинська. Навіщо у нас вирощувати черешню і не мати ринку збуту? Для нашого регіону підходять полуниця та пекінська капуста – ось що ще йде.

Пекінської капустою поля зазеленіють восени. Розвивали її паралельно із полуницею. Це – осінньо-зимовий бізнес місцевих. Так-то робота сезонна, але завдяки різним культурам люди зайняті цілий рік. З серпня до жовтня садять і обробляють полуницю, з жовтня до березня – займаються «пекінкою». З березня до липня – знову полуниця.

Селяни в Хорохорині настільки досягли успіху у своїй справі, що навіть проводять семінари та конференції для охочих зайнятися ягідним бізнесом. Але головне, зазначають, у селі тепер працює кожен мешканець, тому тут немає ні крадіжок, ні п'яних – пити місцевим мужикам просто ніколи.

Читайте також:

Можливо зацікавить

До 12 років тюрми світить жителям Київщині, які на Волині організували наркобізнес
відео

До 12 років тюрми світить жителям Київщині, які на Волині організували наркобізнес

На Волині впіймали спритників, які крали електроенергію

На Волині впіймали спритників, які крали електроенергію

«Миронівський хлібопродукт» купив виробника снеків і ковбаси з Луцька

«Миронівський хлібопродукт» купив виробника снеків і ковбаси з Луцька

Військовий Микола Іщук з Волині отримав почесну відзнаку від Головнокомандувача ЗСУ

Військовий Микола Іщук з Волині отримав почесну відзнаку від Головнокомандувача ЗСУ

Рейдерство чи повернення боргу: фермерка з Луцького району не може почати посівну. Відео
відео

Рейдерство чи повернення боргу: фермерка з Луцького району не може почати посівну. Відео

гранти для ветеранів війни

Від 250 тисяч до мільйона гривень: як ветеранам війни отримати грант на створення або розвиток бізнесу

Сучасні технології автоматизації їдальні

Сучасні технології автоматизації їдальні

До останнього мужньо відбивав просування ворожої ДРГ, але отримав смертельні поранення: Герою з Луцького району навіки лише 20
історії війни

До останнього мужньо відбивав просування ворожої ДРГ, але отримав смертельні поранення: Герою з Луцького району навіки лише 20

Військового з Волині нагородили кількома почесними відзнаками
фото

Військове хрещення пройшов у Бахмуті: вчителя з Волині нагородили кількома почесними відзнаками. Фото